SorumlulukManşetModa

Z kuşağı: Sürdürülebilirlik ve Teknoloji ile Moda Endüstrisini Değiştiriyor.

Modada değişimi Z kuşağı tetikliyor

Her gün Empire State kadar giyim çöpe gidiyor…

Z kuşağı moda dünyasında değişimin katalizörü oldu. Z kuşağının, yüzde 50’sinden fazlası sadece sürdürülebilirlikle ilgilenen markalardan alışveriş yapıyor ve bu konuda duyarsız olanları terk ediyor. Z kuşağı, sosyal ve çevresel haksızlıklara karşı konuşarak, sosyal medya aracılığıyla daha sürdürülebilir bir moda endüstrisi için baskı yapıyor…

Her neslin tanımlayıcı bir anı vardır. Sessiz Nesil’de II. Dünya Savaşı vardı. Baby Boomers Ay’a inişi yaşadı. Y Kuşağı küresel finansal krizi yaşadı. Ancak Z Kuşağı’nın (Gen Z) tanımlayıcı anı ısınan bir gezegen yani iklim değişikliği oldu. 1997 ile 2012 yılları arasında doğanlar, internet üzerinde büyüdüler, burada içerik ve bilgilere serbestçe erişip sosyal platformlarda paylaştılar. 

Ancak daha da önemlisi, sürdürülebilirlik konusuna derin bir ilgi duydular. 

Her gün Empire State kadar kıyafet çöp oluyor

Tüm markalar Z kuşağı ile bağlantı kurmak isterken özellikle moda dünyası bunu isteyenlerin başında geliyor. Hızlı moda, satışları artırmak için tasarlanmış sınırlı koleksiyonlarla, sosyal medyaya, trendlere ve aciliyete dayalı bir endüstri olarak çalışıyor. Ancak bu, aşırı üretim ve aşırı tüketim bir kısır döngüye yol açtı. Aslında, moda en fazla kirlilik yaratan endüstrilerden biri haline geldi. Bir günde Empire State Binası içine sığamayacak kadar fazla giyim atığının üretilmesine neden oldu. Ucuz giysiler alırken para tasarruf ederken bu bedel gezegen tarafından ödeniyor.

Moda markaları, bu nedenle dünyanın en büyük nesliyle bağlantı kuramıyorlar. Z kuşağının, yüzde 50'sinden fazlası sadece sürdürülebilirlikle ilgilenen markalardan alışveriş yapıyor ve bu konuda duyarsız olanları ‘iptal ediyor’. 
Z kuşağı

Dönüşümü Z kuşağı ateşliyor

Z kuşağı, çevre bilincine sahip değerlerini ve inançlarını giyimlerine uygulayabilecek yaş ve gelir seviyelerine ulaştıkça, ucuz artık şık olmuyor. Hızlı moda markalarına pozitif bakanların oranı sadece yüzde 34. Diğer maliyetlerin farkında olan, özellikle de dijital yerliler, büyüdükleri araçları kullanarak teknolojiyi kullanarak fikirlerini dile getiriyor ve diğerlerini sürdürülebilirlik konusunda aynı şekilde hissetmeye teşvik ediyor.

Z kuşağı, sosyal ve çevresel haksızlıklara karşı konuşarak, sosyal medya aracılığıyla daha sürdürülebilir bir moda endüstrisi için baskı yapıyor. Z kuşağı güçlü bir katalizör olarak hizmet ederken, teknoloji bu dönüşümü ateşleyen kıvılcım görevi görüyor. 

İkinci el giyim modası 

Teknoloji, özellikle sosyal medya, vintage giyim ve ikinci el alışverişin yeniden canlanmasına yardımcı oldu. Bu moda, genç nesiller tarafından benimseniyor ve ThredUp, Vinted ve Depop gibi ikinci el giyim satış uygulamalarının doğmasına yol açıyor. 

Ancak bu değişiklik ikinci el giyim satış uygulamalarıyla sınırlı değil. Zara gibi moda markaları, geri dönüşmüş CO2 ve geri dönüşümle yapılmış giyim koleksiyonlarını oluşturmak için karbon geri dönüşüm teknolojisi kullanıyor. Aslında, teknoloji, su kullanımını, atık ve enerji tüketimini en aza indirebilen baskı alternatifleri oluşturmak gibi yenilikçi yollarla kullanılıyor.

Epson’un öncü kuru fiber teknolojisi atığı orijinal halinde yeniden kullanmak yerine yeni malzemeler oluşturuyor. Teknoloji zaten kağıdı geri dönüştürmek için ticari olarak kullanılırken, kullanılmış ve atılmış giysilerden yeni dokusuz fiber malzemeler üretmek için adapte edildi.

Moda, kuru fiber teknolojisi ve dijital tekstil baskısını birleştirerek, moda endüstrisini etkileyen çevresel etkiyi ve aşırı üretim sorunlarını azaltmaya yardımcı oluyor. 

Z kuşağı

Ambalajın yüzde 9’u dönüşüyor

Ayrıca, markalar, özellikle ambalaj ile ilgili olan yerlerde, tedarik zincirlerini inceliyor. Toplamda, ambalaj plastik atıkların % 40’ını oluşturuyor ve bunun sadece %9’u geri dönüştürülüyor. Z kuşağının etkisini fark eden Nike, son zamanlarda “Nike One Box” konseptini tanıttı, ayakkabıları gönderirken dış kutu gerekliliğini ortadan kaldırarak tekli online siparişler için ambalaj atığını %51 azalttı. 

Markalar durup dinlenmeli

Z kuşağı, böylece hızlı moda endüstrisine ışık tutuyor. Markaları sorumlu tutarak, şık ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için değişim için baskı yapıyorlar. Ancak, hızlı moda Z kuşağını kazanmak istiyorsa, endüstrinin durup dinlemesi gerekiyor.

Markaların, bu neslin çevresel haksızlıklara karşı mücadelesinde kararlı olduğunu kabullenmeleri bekleniyor. Başlangıçta geçici bir trend olarak başlayan şey, tüm endüstrilerin çevresel etkisini azaltmaya adanmış güçlü bir küresel harekete dönüştü ve daha sürdürülebilir bir gelecek yaratma amacını taşıyor.

Sürdürülebilirlik konusunda hassasiyetiyle ön plana çıkan teknoloji markası Epson’a bu detaylı yazı için teşekkür ederiz.

Epson Hakkında:

Epson, gerek sürdürülebilir operasyonları gerekse verimli, kompakt ve hassas teknolojileriyle yaşamları, toplulukları ve kuruluşları refaha kavuşturmayı amaçlayan bir teknoloji mucidi ve üreticisidir. Şirketin bugünkü değeri 8,5 milyar Euro’dur. Ar-Ge’ye günde 1,14 milyon Euro yatırımı yapan Espon, kendi ürünlerini, kendi fabrikalarında, kendi özgün teknolojilerini kullanarak ve yüksek çalışma standartlarını benimseyerek üretmektedir. Sürdürülebilir yeniliği daha ileri seviyelere taşımayı hedefleyen marka, 2050 yılına kadar karbon negatif ve yeraltı kaynaklarından arınmış operasyonlara sahip olmayı taahhüt etmiştir.

Erkan Güzel fotoğrafı

Erkan Güzel

Ankara Üniversitesi D.T.C.F Sinoloji bölümünden mezun oldu. Shanghai Fudan Üniversitesinde tamamladığı yüksek lisansının ardından uzun yıllar yurtiçinde ve yurtdışında yerel ve global markalar için pazarlama bölümlerinde görevler üstlendi.Estetica Dergisi, hairist.com.tr ve Güzelliğin Peşinde Gazetesi ile güzelliğin peşinde.Ortaokul yıllarından bu yana sevdiği yayıncılığa 'iyilik güzelliktir' sloganıyla devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu