Uçuktan Kurtulma Yolları
Uçuk, daha çok dudak ve çevresinde meydana gelen içi sıvı dolu kabarcıklardır. Fakat vücudun hemen hemen her bölgesinde de oluşabilir. Bu cilt enfeksiyonları çeşitli nedenlerden dolayı her yaş grubunu etkileyebilir. Uçuk bir kez oluştuktan sonra yüzde bulunan sinirsel dokularda uyku moduna geçer ve sonraki dönemlerde sık sık tekrar eder.
Peki ya uçuktan nasıl kurtulabiliriz? Haydi gelin içeriğimizin devamında bu sorunun cevabını hep birlikte öğrenelim.
Kadın ya da erkek herkesin hayatında bir kere de olsa şikayet ettiği uçuk, vücuttaki pek çok şeyin habercisi olabilir. Uçuğun en önemli sorumlusu herpes simpleks tip 1 virüsüdür. Bu virüs genellikle enfeksiyon için dudak ve ağız bölgesini tercih etmektedir. Burada oluşan enfeksiyonlar ise pek çok zaman tekrarlama eğilimi gösterirler. Peki ya uçuğa ne iyi gelir?
Uçuk Neden Çıkar?
Uçuk, herpes simpleks virüsünden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Herpes simpleks, dudaklarda ve cinsel organlarda yara ve kabarcıklara sebep olan bir virüstür. Çoğu zaman can sıkıcı ve ağrılı olabilir ancak genellikle ciddi bir sağlık sorununa yol açmazlar. Kişilerin bağışıklık sistemi güçlü ise herpes enfeksiyonları bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bu enfeksiyon bazen hormonal değişikliklere bağlı da oluşabilir. Özellikle regl dönemlerinde sık sık karşılaşılabilir ve tekrarlayabilir. Aynı zamanda yorgunluk, stres, korku ve endişe gibi durumlar bu enfeksiyonun oluşumunu tetikleyebilir. Bu enfeksiyon oldukça bulaşıcıdır. DUdaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde oluşabilen bu enfeksiyon temas halinde kolay bir şekilde yayılabilir. Enfekte bölgeye temas edilmesi, ortak eşya kullanımı ya da uçuğu olan kişi ile öpüşme ile kolayca bulaşabilir.
Uçuğa Ne İyi Gelir?
Genellikle dudak bölgesinde oluşan bu enfeksiyonun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat hızlı bir şekilde iyileşebilmesi için C ve E vitamini içerikli gıdalar tüketilebilir. Aynı zamanda yoğurt, elma sirkesi ve lahana turşusu gibi yiyecekler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan probiyotiklerdir. Uçuk şikayetlerini azalmak için düzenli olarak probiyotik tüketimine beslenme düzeninde yer verilmelidir. Çinko takviyeleri ve çinko oksit içerikli kremler de bu enfeksiyona iyi gelen seçeneklerdendir.
Sık Tekrarlayan Uçuklardan Kurtulma Yolları
Bu enfeksiyon kendini göstermeden önce dudak ve çevresinde; uyuşukluk, karıncalanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Bu semptomları hissettiğiniz anda o bölgeye uygulayacağınız bazı bitkisel ürünler bu enfeksiyonun oluşumunun önüne geçebilir. Haydi bu bitkisel ürünlere birlikte bakalım.
Aloe Vera Jeli: Anktioksidan, mineraller ve enfeksiyonları ortadan kaldıracak bazı hormonları içerir.
Elma Sirkesi: Antiseptik, antibakteriyel ve iyileştirme özellikleri ile uçuğu kurutmaya ve oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur.
Sarımsak: Sarımsak ezilerek uçuk çıkan bölgeye günde 4-5 kez sürerek iyileşme sağlanabilir. Sonucu görünce siz de şaşıracaksınız.
Nane Yağı: Uçuk tedavisinde kullanılan nane yağı, uçuğa karşı gerçekten de iyi sonuçlar göstermektedir. Bu enfeksiyon belirti göstermeye başladığı an hemen bölgeye nane yağı sürerek ilk müdahaleyi yapabilirsiniz.
Süt: Uçukları iyileştirmenin yanında yeni enfeksiyon oluşumlarına da engel olan süt, pamuk yardımı ile etkilenen bölgeye sürüldüğü taktirde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.