Merhaba, yepyeni bir yayında seninle buluştuğum için çok mutluyum. Ben Hale Acun Aydın, 12 yıldır Türk işi minimalizm hesaplarımla farklı mecralarla, konuşmalar ve atölyelerle sadeleşerek özgürleşmenin yollarını anlatıyorum.
Bundan sonra seninle Güzelliğin Peşinde dergisinde minimalist yaşam üzerine yazılar paylaşacağım. O yüzden öncelikle isterim ki Minimalizm Nedir? bunu bir hatırlayalım. 10 yılı aşkın sürenin sonunda şöyle bir kısa tanıma vardım:
Minimalizm, az ve öz eşyayla huzurlu bir hayat sürmek demek.
Bugüne kadar “Az, çoktur” sloganına denk gelmiş olabilirsin. Bu slogan eşyayı azalttıkça hayatımızdaki neşenin, keyfin, deneyimlerin artmasını anlatır 2 sözcükle.
Benim minimalizmle tanışmam mezuniyetimden bir kaç yıl sonrasına denk geldi. Bu yüzden hep diyorum ki en büyük şansım erken farkına varmış olmam. Bunu söylemem bu satırları okuyan sen için çok geç kaldığın anlamına gelmiyor. Bugünden sonra hayatında 6 farklı soruna çare olacak sade yaşam için yapman gereken; kendine zaman vermek ve acele etmeden en basitinden başlayarak eşyalarını gözden geçirmek.
Peki nedir minimalizmin hayatında çözeceği sorunlar? Bu sorunların başlıklarını bu alanda yine uzun zamandır yazan Joshua Becker’den alıntılıyorum. Alt açıklamaları ise benden.
Minimalizmi Tercih Etmen için 6 Neden
1. Yeterince Paranın Olmaması
Hiç nelere para harcadığını kontrol ettin mi? Düzenli ödediğin abonelikler, dışarıda yediğin yemekler ve daha da önemlisi bir heyecanla alıp çok da giymediğin ya da kullanmadığın eşyalar… Sana ilk önerim 1 ay kadar hem nakit hem de kredi kartı ödemelerini takip etmen. Bir yandan da yeni bir şey almak istediğinde gerçek bir ihtiyaç mı istek mi diye her seferinde kendine sorman. Bu anlattıklarımdan bundan sonra yeni bir şey almayacağını düşünme. Tabii ki yeni şeyler alacaksın ama amacımız alma nedeninin:
- o şey indirimde diye
- herkes alıyor diye gibi nedenlerle olmaması. Bu şekilde eline geçen para aynı kalsa da ay sonunda cebinde kalan para artacak.
2. Kendine Ayırdığın Zamanın Yetmemesi
Türk işi minimalizm isimli hesaplarımla beni takip edenlerle yakından ilişki kurma şansım oluyor. Sadeleşmek isteyen ama zorlananların nedenlerini ya da sadeleşmekten doğan zamana ne kadar ihtiyaç duyduklarını paylaşıyorlar benimle. Sade yaşam hayatı kolaylaştırmasıyla bize zaman kazandırıyor: sahip olduğumuz eşyaları eleyerek ciddi ölçüde zaman kazanıyoruz, çünkü onlara daha az zaman harcamaya başlıyoruz.
En basitinden en karmaşığına, en ucuzundan en pahalısına, belli bir işlevi yerine getirsin diye hayatımıza kattığımız her nevi eşya belli bir zaman ayırmamızı ister bizden. İşte bu artan zamanın en azından birazını kendimize ayırarak bu sorunun da üstesinden gelebiliriz.
3. Temizliğe Harcanan Zaman
Joshua Becker 2 ve 3’ü ayırmış ama aslında çok bağlantılı. Bir kere az eşya hem temizlenecek daha az şeyin olması demek hem de temizliğin ferah bir ortamda daha kolaylıkla yapmak demek. Zaman kazandığımız bir nokta da burası. Ama burada benim bir notum daha var. Bu sıralar sosyal medyada temizlik konusu biraz fazla abartılıyor, içerik olarak üretilen şeylerin seni baskı altında hissettirmesine izin verme. Sen kendi doğru dengeni ayarlayabilirsin.
4. Yeterince Alana Sahip Olmamak
Sadeleşmenin en güzel yanlarından bir tanesi de evimiz, odamız ya da çalışma alanımız aynı kalsa da kesinlikle daha ferahlaması. Sahip olduğun eşyaları eleyerek evimizin mekânını genişletiyoruz. Bazen elediğimiz şeyler zamanı geçmiş faturalar gibi incecik kâğıtlar ya da buna gerçekten ihtiyacım var mıydı dediğimiz koca bir mobilya da olabilir. Önemli olan bu eşyalarla vedalaştıkça daha çok alan kazanacak olmamız.
5. Çok Stresli Olmak
Stresin kaynağına inmen gerekiyor tabii ki ama genel olarak konuşacak olursak stresi yaratan faktörler arasında zamansızlık ve işlere yetişememek başı çeker diye tahmin ediyorum. Bu noktada eşyada minimalizm kesinlikle seni rahatlatacak ama bir adım ötesinde sadeliği başka alanlara da uygulanın faydasını görebilirsin. Belki inanmayacaksın ama “Hayır” diyebilmek de zihninde sadeleşmene büyük oranda yardımcı olacak. Kendi kapasiteni bilmek, yapabileceğinden fazlasını kabul etmemek de stresini azaltmak da sana faydalı olacak.
6. Ne Giyeceğini Bilememek
Kıyafetle dolu gardıroplar ancak elini attığında giyecek bir şey bulamamak… Kendini en az 1 kere (aslında defalarca) bu durumda bulduğuna eminim. Çok değil de üzerimize tam olan, içinde kendimizi iyi hissettiğimiz öz kıyafetlere ihtiyacımız var.
Kıyafetlerini bedenlerine, yıpranma durumlarına, giyecek yerinin olmaması gibi etmenlere göre eledikçe rahatlayacak hatta kalanlarla kafanda kombinler yapmaya başlayacaksın. Hatta daha da ileri gitmek istersen kendine birbiriyle uyumlu parçalardan oluşan bir kapsül gardırop bile oluşturabilirsin.
İlk yazımızın sonuna geldik, neden minimalist olacağın hakkında bir fikir ya da motivasyon belirdiyse gelecek sayıda bu konuda farklı ipuçlarıyla yine buluşalım. Bu arada sana bir haberim daha var. Sadelikten sürdürülebilir yaşama olan hikayemi ve senin de yapabileceklerini anlattığım kitabım Sadeleşerek Özgürleş artık tüm kitapçılarda!