Spor yapmanın cinselliğe etkisi olup olmadığı konusu bir hayli merak edilen konuların en başında geliyor desek sanırım pek de yanılmış olmayız.
Öncelikle spor yapmanın psikolojik olarak bireye kazanımı; kendine güven duygusu, estetik görünüm, çekicilik ve vücudun daha sağlıklı görünümü gibi psikolojik, fizyolojik ve metabolik yönden katkıları bulunmaktadır.
Bununla beraber kalp dolaşım sistemi ve hormon sistemi üzerindeki olumlu değişimleri de bulunmaktadır. Elbette kişi sağlıklı bir görünüm ya da kendi bedeninde meydana gelen deformasyonu gidermek ya da kendini daha iyi hissetmek adına spora yöneliyor.
Spor yapanlarda yapmayanlara göre kalp damar sağlığının daha iyi durumda olmasını ve cinsel organlardaki kan dolaşımının %10 – %20 artmasını sağlar.
Oysa ki pek çok kişinin aklında soru işareti beliren sorulardan bazıları şunlardır: Sporun cinsel performansa etkisi var mıdır? Cinsel performans gücünü arttırıyor mu?Hormon artışı sağlıyor mu?
Bu soruların tümüne cevabımız elbette olacaktır. Düzenli yapılan egzersizlerin sempatik sinir sistemini olumlu yönde etkileyip, genital bölgede kan akımını arttırdığını ve kişide olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı gözlenmiştir.
Bilimsel araştırmalara göre; haftada 2 – 3 gün düzenli orta düzey spor yapan erkeklerde testosteron (erkeklik) hormonu, kadınlarda ise östrojen (kadınlık) hormonunun arttığı saptanmıştır. Bu artan hormon seviyesinin kadın ve erkekte cinsel güce doğrudan etki yapması sebebiyle evet, sporun cinselliğe doğrudan etkisi vardır diyebiliriz.
Burada unutulmaması gereken bir nokta var. Aşırı egzersizin erkeklerde testosteron seviyelerinin düşmesine yol açtığını unutmamakta fayda var.
İlerleyen yaşla birlikte cinsel fonksiyon bozukluklarının arttığı bilinmekle birlikte kırklı ve altmışlı yaşlardaki erkek ve kadın yüzücülerin dahil edildiği başka bir çalışmada, 60’lı yaşlardaki yüzücülerde ki cinsel disfonksiyonun 40’lı yaşlardakilerle kıyaslanabilir düzeyde olduğu belirtilmiştir.
Bu da egzersizin genel sağlık ve cinsel sağlık üzerine olumlu etkisinin bir başka göstergesi olmaktadır.
- 31742 sağlık çalışanı erkeğin dahil olduğu bir çalışmada ise fiziksel aktivitenin %30 oranında erektil fonksiyonların iyileşmesine katkıda bulunduğu ortaya koyulmuştur.
- 290 kadın ve 118 erkek üniversite öğrencisi ile yapılan bir başka çalışmada, düzenli egzersizin cinsel istek ve performansı arttırdığını bildirmişlerdir.
Gençlikten yaşlılık dönemlerine kadar seksüel aktivite insan hayatının köşe taşlarından biridir. Düzenli fiziksel aktivite seksüel hayata pozitif etki ederek kişinin cinsel hayatında olumlu katkı sağlayabilir.