Sağlıklı bir yaşam tarzı, hayatınızın geri kalanında gelişmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı kararlar vermek ise her zaman kolay değildir. Örneğin, egzersiz yapmak ve sağlıklı yiyecekler yemek için zaman ve heves bulmak zor olabilir. Neyse ki, kadınların günlük olarak formda kalması için bazı sağlık ipuçlarını takip edebilirsiniz.
Küreselleşme ve kentleşme nedeniyle, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde mortalite (ölüm oranı), morbidite (tıbbi komplikasyonları olan kişilerin yüzdesi) ve bulaşıcı olmayan hastalık oranları artmaktadır. Bu muhtemelen kötü yaşam tarzı yönetimi ve sağlığa odaklanma eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Bu makale, sağlıklı bir yaşam tarzına yer açabileceğiniz çeşitli yolları inceleyecektir. Onları aşağıda kontrol edin!
Sağlık Zenginliktir: Sağlıklı Kalmak için 16 İpucu
1. Dengeli Bir Diyet Yapın
Yeterli gıda tüketmek sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Doğru yiyecekleri seçmeniz ve öğünlerinizi dengeli bir şekilde ayırmanız gerekir.
Günlük diyetinize proteinler, mineraller, demir, vitaminler , kalsiyum, karbonhidratlar ve yağı (iyi yağ) dahil etmek çok gereklidir. Tam tahıllar, bakliyat, süt ve süt ürünleri gibi temel besin gruplarından et-balık-kümes hayvanları-yumurta, sebze ve meyvelere kadar tüm besinleri dengeli bir beslenme planı oluşturabilmeniz için tabağınızda bulundurmanız gerekir.
2. Diyetinize Dikkat Edin
Sağlıksız yağlardan ve kalorisi yüksek, doymuş ve trans yağ içeren diğer işlenmiş gıdalardan kaçının. Yavaş yavaş sağlığınıza zarar verirler, kilo alımına, kalp hastalığına ve yüksek kolesterol seviyelerine yol açarlar. Abur cubur, çocukluk çağı obezitesine de önemli bir katkıda bulunur.
Lif, vitamin ve mineral bakımından zengin mevsim meyveleri yiyin. En başta lezzetli tatlılardan tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Biraz ılımlılık ve porsiyon kontrolü, onları sonsuza dek bırakmak zorunda kalmamanızı sağlayabilir. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
3. Düzenli Kahvaltı Yapın
Kaliteli bir kahvaltı yapmak, metabolizma hızınızı başlatmak için her zaman önemlidir. Uygun bir kahvaltı yapan kişilerin günün geri kalanında genel kalori alımını azaltma eğiliminde olduklarına inanılmaktadır.
Kilo vermek için kahvaltıyı atlamak, ergenler ve gençler arasında bir moda haline geldi. Ancak bu alışkanlık, istenmeyen sağlık sonuçlarına yol açabilir.
Tam tahıllar, mevsim sebzeleri ve bir protein kaynağının yanı sıra fındık ve tohumlardan elde edilen sağlıklı yağları da ekleyerek kahvaltınızı her zaman günün en sağlıklı öğünü yapın.
4. Bol Sıvı Alın
Her gün en az 8-10 bardak su için. Su sadece sisteminizdeki toksinleri atmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlar. Hidrasyon seviyenizi korumak için sık aralıklarla başka sağlıklı içecekler de alabilirsiniz.
5. Geç Gece Yemekleri Yok
Gece vardiyasında çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, gece geç saatlerde verilen öğünler veya gece öğünleri obeziteye ve diğer ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir.
Bir araştırma, gece öğünlerinin öğleden sonra öğünlerine kıyasla düşük termojenik etkilere sahip olduğunu ve bu da birincisinin kilo alımına neden olduğunu gösterdi.
Ayrıca, gece öğünlerinin sabahları alınanlara göre daha az doyurucu olduğu bulunmuştur.
Ayrıca gece geç saatlerde atıştırmak hazımsızlığa neden olabilir ve bu da uykunuzu etkileyebilir.