SorumlulukBiliyor Muydunuz?Manşet

Plastiksiz Temmuz

Plastiksiz Temmuz’u duydunuz mu? Tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımının azalması için 12 yıl önce Avusturalya’da başlayan bu hareket bugün dünyanın dört bir yanında Temmuz ayı boyunca kutlanıyor.

Amaç tabii ki farkındalık yaratmak ve tek kullanımlık ürünler yerine kullanabileceklerimizi hatırlatmak.

Ben de Temmuz’u geride bırakıyorken size 10 öneri vermek istedim.

Temmuz ayları bu konudaki farkındalık en arttığı aylar olabilir ama amacımız bunu hayatımızın bir parçası yapmak.

Ne mutlu ki artık bu ürünlere kolayca erişebiliyoruz. Bundan 6-7 yıl önce birazdan sayacağım ürünlerin bir kısmı sadece yurtdışında kolaylıkla bulunan ürünlerken artık ülkemizde de bulunuyor. Bazı ürünleri ise evdeki imkanlar sayesinde kullanabiliriz.

Sizi daha meraklandırmadan listeme geçiyorum:

  • Alışverişleriniz için bir bez çanta ve meyve sebze için kese/fileler. Kendiniz yapabileceğiniz gibi satın alabilirsiniz de.
  • Tek kullanımlık karton bardaklar içlerindeki plastik astar yüzünden geri dönüşmüyor. Bu yüzden bir termos edinerek #kahvemtermosta diyebilirsiniz. Bütçenize ve ne kadar uzun süre sıcak tutmasını istediğinize göre farklı alternatifler bulabilirsiniz. 
  • Mutfakta tek kullanımlık fırın kağıtları yerine silikon mat kullanabilirsiniz.
  • Şampuanda hem temiz içerik hem de atıksız bir seçim arayanlara katı şampuanı denemelerini öneririm.
  • Evde makine ya da V60 gibi kağıt filtre kullanılan sistemlerle kahve demleyenlere önerim ise kumaş kahve filtresi. Yıkanarak tekrar tekrar defalarca kullanılabilir.
  • Mutfakta bulaşık süngeri ya da banyoda naylon lifler yerine: Kabak lifi, kullandıkça yumuşuyor ve kullanım ömrü bitince kompost edilebiliyor.
  • Klasik pedler yerine yıkanarak kullanılabilen kendinden pedli iç çamaşırı, yıkanabilir kadın pedleri ya da adet kabı öneririm.

Hadi siz de bu ürünlerden en azından birini kullanarak bir adım atın.

Photo of Hale Acun Aydın

Hale Acun Aydın

Uzun yıllar pazarlama alanında çalıştı. Ardından asıl arzusu olan minimalizmi işi haline getirdi. Sade ve sürdürülebilir bir yaşamın yollarını bireysel çalışmalar ve kurum eğitimleri yolu ile anlatıyor. Aynı zamanda çeşitli platformlarda yazılar yazıyor.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button