Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Kulak temizliği vücudumuzda pek çoğumuzun en az dikkat ettiği konu olsa da kulaklarımız sandığımızdan çok daha değerli. Kulak temizliği ile ilgili olarak bilinen pek çok yanlış olmasının yanı sıra kulak temizliği hakkında herkesin ayrı şeyler konuştuğunu görebiliriz. Güzelliğin Peşinde olarak kulak temizliğini derinlemesine ele almak ve gerçekten kulağımızın anatomisine kadar inmek istedik. Peki doğru kulak temizliği nasıl yapılmalıdır?
Kulak temizliği denince zihinlerimizde ilk canlanan görsel kulak çubuğudur. Yıllarca kulak temizliğinde duştan sonra kullandığımız kulak çubukları hakkında son dönemlerde söylenen şeyler ise pek hoş değil. Kulak çubuğunu uzun yıllar kullanmamıza rağmen uzmanlar kulak çubuğunun temizlemekten de öte kulak kirini daha da içeri ittiğini söylemektedir. Peki dooğru kulak temizliği nasıl yapılmalı? Gelin bakalım.
Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Kulak dediğimizde aklımıza çoğu zaman dış kulak gelir. Oysa kulağımız sadece dışarıdan gördüğümüz kadarından ibaret değildir. İç kulak, orta kulak olarak kısımlara ayrılan kulağımız hakkında ilginç bir şey öğrenmek ister misiniz?
Kulağımızın içinde bulunan sarı ve mukusa benzeyen, kulak çubuğu ile yıllarca temizlemeye çalıştığımız, kulak kirinin aslında kulaklarımızı koruyan bir kalkan olduğunu duymuş muydunuz? Evet, yanlıış duymadınız! Kulak kirimiz ve kulağımızda bulunan tüyler içeri girmeye çalışan bakteri ve mikropları dışarıda tutan en büyük kalkanmış. Bu nedenle kulak temizliği oldukça büyük titizlik gereken bir şey.
Kulak Temizliği Neyle Yapılmalı?
Kulak temizliğini çoğu kişi günümüzde kulak çubukları ile yapsa da uzmanlar solüsyon öneriyor. Uzmanların kulak temizliğinde önerdiği adımlar ise şu şekilde yer alıyor.
Lavaj: En sık tercih edilen kulak temizleme yöntemlerinden birisi lavajdır. Lavaj kulakların yıkanması olarak da bilinmektedir. Bu işlemi gerçekleştiren doktorlar öncelikle hastanın kulağına bir solüsyon sıkarak içerideki yabancı yapıların yumuşamasını sağlar. Bu temizleme işlemi solüsyon berrak kalana dek devam eder.
Aspirasyon: Bu kulak temizleme yöntemi de halk içinde özellikle de bebeklerde oldukça tercih edilmektedir. Vakumlama sistemi olarak da bilinen bu yöntemde içerideki buşon vakumlanarak dışarı çekilmeye çalışır.
Kulak Temizliği Alışkanlık Yapar mı?
Kulak temizliğinin ne kadar sık yapılırsa o kadar alışkanlık yaptığına dair bir söylem ve inanış olsa da işin aslı öyle değildir. Kulak temizlendikçe içeride daha fazla buşon üretildiği ve tıkandığı inanışı gerek olmamakla birlikte kulak temizliği oldukça önemlidir. Kulak tıkanması ve buşon üretimi genellikle havayla ilgilidir. Kirli havaya maruz kalmak kulak tıkanıklığına neden olmaktadır.