İkinci Çocuğa Hamile Kalmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Hamilelik 9 ayı kapsayan uzun bir süreçtir. Öyle ki gebe kadınların rahim boyutu 9. aya gelindiğinde yaklaşık olarak 500 kat genişler. Daha sonra yeniden orjinal boyutlarına döner. Hamilelik döneminde birçok kadınhafıza bozukluğu ve kafa karışıklığı gibi sorunlar da yaşar. Bu nedenle süreç boyunca hamileliğe de dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat her hamilelik dönemi aynı olmayacaktır. İkinci çocuğa hamile kalmadan önce bilmeniz gerekenleri sizler için listeliyoruz. İşte detaylar…
İkinci Kez Gebe Kalmak Yorucu Olacak
İlk hamilelik enerji dolu geçer. Çünkü sizin için en özel zamandır. Ailenizden, eşinizden ve arkadaşlarınızdan bolca ilgi görürsünüz. Ancak ikinci hamilelik biraz daha farklıdır. Çünkü ilk çocuğunuza bakma sorumluluğunuz da olacaktır. Bu da sizin için yorucu bir sürece işaret ediyor.
Doğum Farklı Gerçekleşebilir
Doğum deneyimi ilk hamilelikten ikinci hamileliğe kadar farklılık yaratır. Çoğu kadın ikinci gebelik döneminde emeğin azaldığını ve sonuç olarak da her doğumla kolaylaştığını söyler. İlk doğum deneyimi her zaman ikinci doğumda yardımcı olur. Fakat ilk doğumunuzu sezaryen yaptıysanız VBAC (Sezaryen sonrası vajinal doğum) şansı düşüktür.
Bebeğin Hareketlerini Daha Erken Hissetme
Bebeğin ilk hareketleri hızlanma olarak adlandırılır. Genel olarak ilk gebelikte onları ilk kez 16 ile 25. hafta arasında hissedersiniz. İkinci hamilelikte ise bebeğin hareketlerini 13 hafta kadar erken hissetmek mümkündür.
Göbeğiniz Erken Çıkabilir
İlk hamilelikte göbek 5 ay boyunca belli olmaz. İkinci hamilelikte ise yumru çok daha erken ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar bu durumu karın kaslarının gerilmesi ve orjinal boyutlarına geri dönmemesine bağlamaktadır.
Sabah Bulantıları Daha Güçlü Olabilir ya da Hiç Olmayabilir
Sabah bulantıları ikinci hamilelikte ilk hamileliğe göre yoğun olmayabilir. Bazınlarında ise ilk hamileliğe göre çok daha fazla bulantı oluşma ihtimali vardır.
Meme Hassasiyeti Artabilir ya da Azalabilir
İlk gebelik çok fazla meme hassasiyeti oluşturmaktadır. İkinci hamilelikte ise göğüslerde genel olarak aşırı hassasiyet yoktur. Fakat bazı kadınlarda ilk doğuma göre daha da artması mümkündür.
Yiyecekler Tiksindirici Gelmez
İlk hamilelikte yiyecekler çok tiksindirici gelebilmektedir. Fakat ikinci hamilelikte, yiyecek istekleri ya da isteksizliklerinin ilk kez olduğu kadar belirgin olmadığı görülecektir.
Bebeği Daha Aşağıda Taşımak
İlk hamilelikten sonra karın ve pelvik kasları zayıflamaktadır. Ayrıca ilk hamilelikte karın yukarıda durabilir. İkinci hamilelikte kaslar eskisi gibi esnek olmadığından bebeği daha düşük taşıma ihtimali olacaktır
İçindekiler
- 1 İkinci Kez Gebe Kalmak Yorucu Olacak
- 2 Doğum Farklı Gerçekleşebilir
- 3 Bebeğin Hareketlerini Daha Erken Hissetme
- 4 Göbeğiniz Erken Çıkabilir
- 5 Sabah Bulantıları Daha Güçlü Olabilir ya da Hiç Olmayabilir
- 6 Meme Hassasiyeti Artabilir ya da Azalabilir
- 7 Yiyecekler Tiksindirici Gelmez
- 8 Bebeği Daha Aşağıda Taşımak