Güneş Yanığı Acısı Nasıl Geçer?
Yaz ayları geldiğine göre kaçınılmaz sonlardan birisi de güneş yanıkları. Güneş yanıkları sadece bronzluk sağlasaydı muhteşem olurdu değil mi? Oysa güneş ışınlarının neden olduğu yanıkların acısı tahmin edilemez. Sizde tatilde güneş yanığının vereceği acıya karşı önlem almak istiyor ya da güneş yanıklarınızın hissettirdiği acıyı tedavi etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Peki güneş yanığı acısı nasıl geçer? Güneş yanığı acısına ne iyi gelir?
Güneş UVA, UVB,UVC dalga boyunda pek çok ultraviyole ışık yaymaktadır. Deri hasarına neden olan ışınlar ise UVB ve UVA’dır. Güneş ışınlarının neden olduğu hasar kendini hemen belli etmese de sonrasında acı çekici bir durum haline gelebilir. Güneşin tek etkeni canımızı yakması değildir. Derimizin altına zarar vererek DNA’mızı değiştirebilir ve bu durum da kişinin erken yaşlanmasına neden olur. Şimdi sizlere Güzelliğin Peşinde olarak güneş yanıklarından nasıl korunabilirsiniz bunu söyleyeceğiz.
Güneş Yanığı Belirtisi Nelerdir?
Güneş yanığı belirtileri kendini oldukça belli eder. Uzun süre güneş altında geçirilen vakitten sonra deride soyulma, kaşıntı ve acı hissi varsa güneş yanığı meydana gelmiş demektir. Şimdi güneş yanığı tedavisinin nasıl yapılacağına göz atalım.
Güneş Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Güneş yanığı tedavisinde izlemeniz gereken ilk yol acıya doğrudan müdahale etmek olacaktır. Yanıklara nüfuz ederek acıyı azaltmak için neler yapabileceğimize bir bakalım;
Kremler ve Jeller: Güneş yanığının verdiği acılı histen kurtulmak için serinletici etkide bir nemlendirici kullanabilir ya da içeriğinde aleo vera özü olan bir kremi tercih edebilirsiniz. Belli aralıklarla krem uygulamak yanıklarınızın kısa süreli de olsa serinlemesine yardımcı olacaktır.
Soğuk Kompres: Cildinizde meydana gelen güneş yanıklarını azaltmak için soğuk kompres uygulamak sık tercih edilen yöntemler arasındadır. Cildinizdeki yanıklara doğrudan soğuk kompres uygulayabilir ya da duş alabilirsiniz.
Su Tüketimi: Su tüketmek vücudunuz açısından oldukça önemlidir. Aşırı derecede güneş maruz kalmak vücudunuzun çok daha fazla su kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle su tüketimini çoğaltmanız gerekir.
Güneşten Uzak Durun: Güneş yanıklarınız hafifleyene kadar güneşten uzak durmaya en azından yanan bölgeleri güneşten uzak tutmaya dikkat edin.
Güneş Yanığında Doktora Başvurmamız Gereken Belirtiler
Cildimizin güneşle aşırı teması sonrası durum bazen evde çözülecek boyutta olmayabilir. Doktora başvurmanız gerektiğini düşündüğünüz güneş yanıklarında ise belirtiler şu şekilde olacaktır;
-Yüksek ateş
-Titreme
-Güneş yanığı kabarcıklarının fazla olması durumunda
-Ağız kuruluğu, azalan idrara çıkma, yorgunluk ve baş dönmesi