Güneş Kremi Bronzlaşmayı Önler mi? Cildinizi Nasıl Korursunuz?
Birçok insan için yaz, genellikle sahilde veya havuz kenarında uzanmak, güzel bir bronzluk peşinde güneş ışınlarına dalmak demektir. Ancak dermatologlar dışarı çıktığınızda güneş kremi sürmenizi tavsiye ediyor. Ancak güneş kremi bronzlaşmayı önler mi?
Bronzlaşma, güneş lekeleri ve kırışıklıklar gibi cilt hasarlarına neden olabilir. Güneş kremi sürerken bronzlaşarak sistemi yenebileceğinizi düşünüyorsanız, muhtemelen haklısınız. Ancak, büyük resmi düşünmelisiniz! Güneş kremi sürerken nasıl bronzlaşacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Güneş Koruyucu Neden Bu Kadar Önemli?
Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınları cildinize ciddi zararlar verir. UVA ışınları cildinizi yaşlandıran, yaşlılık lekeleri, koyu lekeler ve kırışıklıklar oluşturan daha yüksek serbest radikal üretimine neden olur. UVB ışınları cildi yakar.
Dermatologlar, cildinizi erken yaşlanma ve güneş yanığı belirtilerinden korumak için güneş kremi kullanmanızı önerir. Mineral güneş koruyucuları cildi kaplar ve size daha iyi koruma sağlamak için güneş ışınlarını cildinizden yansıtırken, kimyasal güneş koruyucuları cildiniz tarafından yalnızca sınırlı miktarda güneş ışınlarının emilmesini sağlar.
Peki güneş kremi sürerken cildinizin bronzlaşmasını önleyebilir misiniz? Aşağıda öğrenin!
Güneş Koruyucu ile Bronzlaşmayı Önleyebilir misiniz?
Hayır, güneş kremi cildinizin bronzlaşmasını engellemez. Güneş kremi cildinizi UV ışınlarından korurken cildinizin renk değiştirmesini engellemez. Güneş kremi, gelen UV ışınlarını emen, bloke eden veya yansıtan bir filtre görevi görür. Ancak cildinize %100 maruz kalmayı engelleyemez. Güneş ışınlarına (veya bronzlaşma yatağına) maruz kaldığında daha fazla hasarın oluşmasını önlemek için cilt melanin ürettiğinde bronzlaşma meydana gelir. Her yaştan, cilt tipinden veya cinsiyetten insanda görülen normal bir vücut tepkisidir.
Bir sonraki bölümde cildinizin tam olarak nasıl bronzlaştığını öğrenin.
Cildiniz Nasıl Bronzlaşır?
Cildiniz UV ışınlarına maruz kaldıklarında melanosit üreten hücreler içerir. Bu melanositler, cildinizi yüzeyde daha koyu yapan melanin üretir. Bu pigment, UV ışınlarının cilt hücrelerinize ulaşmasını ve onları bozmasını engeller. Pigment biriktikçe cildiniz daha bronz görünür. Cildiniz UV ışınları tarafından ne kadar tehdit altındaysa, pigment cildinizi korumak için o kadar fazla çalışır. Bu yüzden güneşte ne kadar uzun kalırsanız, o kadar bronz görünürsünüz. Daha açık ten tonları , tenleri daha az miktarda melanin ürettiği için kolayca bronzlaşmaz.
Cildin Bronzlaşması Ne Kadar Sürer?
Bazı insanlar 30 dakikadan daha kısa sürede bronzlaşabilirken, diğerleri birkaç saat sürebilir. Ne kadar çabuk bronzlaşacağınız cilt tipinize, hava koşullarına ve güneşten korunmanıza bağlıdır.
- Koyu tenliyseniz, orta veya açık tenli insanlara göre daha hızlı bronzlaşırsınız.
- Bölgenizde güneş daha sıcaksa, cildiniz daha hızlı bronzlaşabilir.
- SPF veya düşük SPF güneş kremi kullanmıyorsanız, cildiniz daha hızlı bronzlaşabilir.
Yüksek rakımlı bölgelerde, güneş ışınları daha güçlü olduğu için insanlar daha hızlı bronzlaşabilir veya güneşte yanabilir.
- Nemli iklim koşullarına sahip alanlar sadece daha hızlı bronzlaşma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bronzluğun solmasını da yavaşlatır.
- Ekvatora yakın bir yerde kalırsanız, güneş ışınlarının gücü nedeniyle daha hızlı bronzlaşırsınız.
- Güneş altında gölgesiz oturmak cildinizin daha hızlı bronzlaşmasını sağlayacaktır.
- Daha koyu tenli insanlar, ciltlerindeki yüksek melanin içeriği nedeniyle daha hızlı bronzlaşır. Güneşe maruz kalmak vücudun daha fazla melanin üretmesine neden olarak cildi daha da koyulaştırır.
Bir bronzluk size o muhteşem güneş öpücüğü ışıltısını verebilirken, cildiniz için en iyi şey değildir. Aşağıda bronzlaşmanın zararlı etkilerine göz atın.
Güneşte Bronzlaşmanın Zararlı Etkileri
Dermatologlar, güneşin zararlarından daha iyi korunmak için daha yüksek SPF’li güneş kremi kullanmanızı önerir. Güneş hasarı, cilt kanserine neden olabilecek DNA mutasyonlarına yol açabilir. Ayrıca cildinizdeki bağ liflerini zayıflatarak kırışıklıklara, sarkık cilde ve güneş lekelerine neden olabilir. İşte bronzlaşmanın tüm zararlı etkileri..
- Cilt hücrelerine zarar verebilir.
- İnce çizgiler ve kırışıklıklar gibi gözle görülür yaşlanma belirtilerinin görünümünü hızlandırır .
- Cilt kanseri, melanom ve bazal ve skuamöz hücreli karsinom gibi ciddi tıbbi durumlara yol açabilir.
- Her bronzlaştığınızda, cildiniz hasar oluşumuyla birlikte havalanır.
- Ayrıca cildinizi bronzlaştırmaktan aktinik veya güneş keratozlarına, göz hasarına ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine maruz kalabilirsiniz.