Gebelikte cinsel ilişki büyük bir öneme sahiptir. Bir kadının hayatı boyunca belki de fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan en hassas olduğu dönem gebelik dönemidir. Bu süre içerisinde yaşanan ya da yaşanamayan her şey kadın için ekstra önem taşıyabilir.
Zira kadın; eşi ve kendisi için çok değerli olan bebeği taşımakta, ona en iyi şekilde bakmak durumunda ancak aynı zamanda kendisinde oluşan fiziksel ve ruhsal değişimlere de alışmak, bunlarla yaşamak zorundadır. Bu bağlamda kadının kendisini maksimum düzeyde iyi hissedebileceği bir ortam ve yaşam standardı sağlanması çok büyük önem taşır.
Özellikle de bu hassas dönemde anne ve baba adayının arasındaki duygusal ilişki güçlü olmalı ve sağlıklı bir cinsellik yaşanmalıdır. Yani kopmalar olmamalıdır. Fakat pek çok çift gebelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği ve düşük gebeliklere yol açabileceği konusunda endişe taşımaktadır.
Bu tür korkulardan dolayı cinsellikten uzak duran çiftler arasında da gebelik öncesinde var olan yakınlık zarar görebilir. Cinselliğin olmadığı, yaşanamadığı dönem içerisinde de anne ve baba adayları birbirinden uzaklaşabilir ve hatta kadın çok gergin olduğu için bu durum bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu bağlamda gebelikte cinsellik konusunda doktorunuzdan danışmanlık hizmeti almak ve gebeliğe zarar verebilecek pozisyonlardan kaçınarak cinselliği yaşamak çok daha doğru olacaktır.
Gebelikte cinsel ilişki hem anne ve baba adayları hem de bebek için önemlidir.
9 aylık uzun bir süreç olan gebelik dönemi süresince cinselliği yaşayamamak ya da sürekli olarak korkularla eşine yaklaşmak, eşler arasındaki duygusal yakınlığı da bozabilmektedir. Zira cinsel çekimin ve doyumun olmadığı çiftlerde duygusallık da zarar görmektedir. Uzun süre cinsel ilişki yaşayamayan çiftler birbirinden uzaklaşır, birbirine karşı anlayış ve toleranslarını kaybederler.
İşte bu tür problemler de anne adayının taşıdığı bebek için çok olumsuz bir ortam oluşturmaktadır.
Zira anne adayının yaşadığı her türlü stres, sıkıntı ve üzüntü direkt olarak bebeğe yansımakta ve onun gelişimine birebir zarar vermektedir. Aynı zamanda cinsellik sırasında anne adayının vücudu seratonin hormonu salgılamakta ve bu hormon da bebeğin gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca seratonin hormonunun etkisi ile eşlerin birbirine daha çok yaklaştığı ve yakınlaştığı bu olumlu duygusallığın da bebeğin gelişimini desteklediği bilinmektedir.
Gebelikte cinsel ilişki sırasında baba adayının dikkat etmesi gereken hususlar vardır.
Gebelik döneminde doktor aksini söylemediği müddetçe cinsellik yaşanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hatta bu dönemde yaşanan cinsellik hem eşler arasında bulunan duygusal bağı güçlendirir hem de bebeğin gelişimini destekler.
Gebelikte cinsellik sırasında özen gösterilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin anne adayının fiziksel ve ruhsal olarak incinmemesi için baba adayının muhakkak hassas davranması gerekir. Bunun yanında gebelikte cinsel ilişkide baba adayı ani hareketlerden kaçınmalı ve daha yumuşak hareket etmelidir. Aynı zamanda anne karnındaki bebeğe baskı uygulamayacak pozisyonlarda cinsellik yaşanmalıdır.
Gebelikte doğru pozisyonlarda 8 ay boyunca cinsel ilişki yaşanabilir.
Gebelikte yaşanan düzenli cinselliğin hem eşler arasındaki fiziksel çekimi ve duygusal yakınlığı koruduğu hem de bebeğin gelişimini desteklediği bilinen bir gerçektir. Gebelikte ilk aylarda ya da son aylarda cinsel ilişkiye girilmez gibi inanışların pek çoğu yanlıştır. Zira gebeliğin ilk dönemlerinde cinsel ilişkinin zararlı olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Zaten anne adayı genellikle 4-5 haftalık gebe iken bu durumdan haberdar olmaktadır. Gebe olduğunu bilmediği içi de düzenli, rutin cinsel ilişkisine devam etmekte ve bir problem de yaşanmamaktadır. Fakat anne adayının daha önceden tekrarlayan düşük yaşaması, üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile gebe kalabilmesi ve kadın doğum doktorunun cinsel ilişkinin zararlı olduğunu söylemesi durumunda gebelikte cinsel ilişki sakıncalı olabilmektedir.
Jinekologlar genellikle gebeliğin son 4 haftası içinde cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiği fikrinde birleşmişlerdir.
Zira cinsellik ile birlikte anne adayının vajinasına dökülen ve sonrasında rahim ağzına doğru ilerleyen spermler, gebeliğin son ayında zararlı olabilmektedir.
Şöyle ki; spermin içerisinde bulunan prostaglandin hormonu son bir ay içinde kadının rahim ağzında açılmaya, meme başının tahrik olmasına ve rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. Bu durumda da erken doğum gibi gebeliğin devamını olumsuz etkileyen problemler yaşanabilir.
Doktor gebelikte cinsel ilişkiyi önermeyebilir.
Bütün koşulların beklenen yönde ilerlediği gebeliklerde cinsel ilişki pozisyonlarının anne adayını zorlamaması şartı ile gebelik süresince cinsellik yaşanabilir. Fakat cinsel ilişki sırasında, sonrasında ya da ilişkiden bağımsız olarak kanama olması durumlarında ya da cinsel ilişki esnasında kasık ve belde ağrı olması, su ya da kokulu akıntı gelmesi durumlarında ilişkinin sonlandırılması ve bir daha tekrarlanmaması önerilir.
Bunun yanında, anne adayı düşük ya da erken doğum gibi riskler taşuyorsa, partnerde cinsel yolla bulaşan bir hastalık varsa ya da anne adayı HPV taşıyıcısı ise doktor, gebelik döneminde cinselliği yasaklayabilir.