Gebelik: Son Üç Ayda Hangi Değişiklikler Görülür?
Gebelik bir kadına eşsiz duygular yaşatan çok özel bir dönemdir. 9 aylık bir sürede sizinle beraber içinizde büyüyen, her anına tanıklık edebildiğiniz, kendi canınız ve kanınızla beslediğiniz bir canlıyı dünyaya getirirsiniz.
Böyle muhteşem bir olay beraberinde pek çok değişimi de getirir elbette. Özellikle son 3 ayda yaşanan değişikliklerin en çok olduğu zaman dilimidir. İçeriğimizde gebeliğin son üç ayında hangi psikolojik değişiklikler görülür? Hamileliğin son üç ayında vücutta neler olur? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Gebelikte ilk başta dünyayı farklı algılamaya başlarsınız. Artık kendinize iyi bakmanızın bir sebebi de -hatta belki de en önemli sebebi- bebeğinizdir. Bir koruma iç güdüsü insanın içini kaplar. Gelecek plan ve hedeflerinize yeni başlıklar eklemeye başlarsınız.
Fakat tüm bu yaşanan kişisel ve çevresel değişimler alışık olmadığınızdan ilk başta karmaşık ve korkutucu gelebilir. İkinci ya da sonraki doğumlar için durum biraz daha farklı olabilir. Artık ilkine göre daha tecrübelisinizdir. Pek çok sorunun cevabı daha önceki deneyimler ile edinilmiştir. Fakat her gebelik kendine özgü gereksinimlere sahiptir.
Öyle ki, ilk gebelik rahat geçmişken ikinci gebelik kendinizi daha stresli hissetmenize neden olabilir. Haliyle tecrübeli oluşunuz bir taraftan sizi sürece daha hazırlıklı hale getirirken diğer bir taraftan da beklemediğiniz değişimler karşısında gergin olabilirsiniz.
Gebelikte her haftanın hem sizin için hem de bebeğiniz için önemi çok büyüktür. Her geçen gün vücut değişim gösterir.
Örneğin; ilk aylarda hormonal değişimler görülür. Mide bulantısı, yorgunluk, uykuda bozulmalar olabildiği gibi yine hormaonal değişimlere bağlı olarak ruh halinizde inişler ve çıkışlar olabilir. İkinci üç ayda, mide bulantıları biraz daha azalmaya başlar.
Artık bebeğin hareketlerini hissetmeye başlarsınız. Bu hissiyat aynı zamanda anneye bebeği ile iletişim kurabildiğini somut bir şekilde gösteren bir işaret gibidir.
Son üç ay ise bir anne için zorlu fiziksel değişimlerin yanında tatlı bir heyecanın da yaşandığı bir dönemdir.
Hamileliğin son üç ayında vücutta neler olur?
- Bebeğin ağırlığının artması ile birlikte sırt ağrıları oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle yürürken ya da otururken iyi bir duruş pozisyonunu korumak büyük bir öneme sahiptir. Örneğin, otururken sırtınıza küçük bir yastık ile destek vermek iyi bir yol olabilir. Bunun yanında bir şey taşırken de dikkat etmeniz gerekir. Eğilmek yerine çömelmek çok daha iyi olacaktır.
- Bu dönemde, anne anlık nefes kesilmeleri yaşayabilir. Bunun nedeni, özellikle siz otururken bebeğin ciğerlerinize baskı yapıyor olmasıdır. Bu hissiyat oldukça normaldir ve bu durum sizin ya da bebeğin oksijensiz kaldığı anlamına gelmez.
- Bebeğin dürtme ve tekmeleme şeklindeki hareketlerini daha fazla hissetmeye başlayabilirsiniz. Hatta bu dönemde anneler bebeğin ayağı ile mi, diz ya da başıyla mı bu hareketleri yaptığının ayrımını fark etmeye başlayabilirler.
- Yine son üç ayda, bebeğin başının mesaneye baskı yapmasından dolayı daha sık idrara çıkma ihtiyacında bulunabilirsiniz. Özellikle güldüğünüzde ya da öksürdüğünüzde bir miktar idrar kaçırabilirsiniz. Bu süreçte Pelvik Tabanı Sıkma egzersizlerini yapmak, bebek doğduktan sonra daha hızlı bir şekilde idrarın kontrol edilmesine yardımcı olacaktır.
- Bunun yanında uyku düzeninde bozulmalar oluşabilir. Yatakta rahat hareket edememeye başlayabilirsiniz. Bunun için bacaklarınızın arasına yastık koymak size iyi gelebilir.
- Sizinle birlikte bebek de rahat hareket edememeye başlar ve hareketlerinin azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun nedeni, bebeğin de vücudunun gelişmesi ve hareket etmek için yeterli alanı bulamamasıdır. Bununla birlikte bebeğin başının pelvik taban kaslarınıza doğru hareket ettiğini hissedebilirsiniz.
- Son olarak da artık doğuma hazırlık için yaklaşık 20-30 saniye süren Braxton Hicks kasılmaları ismi verilen geçici kasılmalar yaşanabilir.