Pandeminin başlangıcından beri süre gelen fazla kilolar bizleri tehdit etmeye devam ediyor. Çünkü virüsler yağ hücrelerini kullanıyor.
Yıllar boyunca yapılan beyin araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. Bu araştırmanın sonunda “Fazla kilolar beyni yaşlandırıyor” kanısına varıldı.
Fazla Kilolar Beyni Yaşlandırıyor!
Yaş aralığı 20 ile 87 olan toplam 473 kişinin İngiliz Cambridge Yaşlanma ve Nörobilim Merkezi’nde katılımı ile gerçekleştirilen araştırma sonucu fazla kiloluların yani obezlerin diğer deneklere oranla beyin yaşının daha genç olduğu gözlemlendi.
Araştırma; kişilerin beyninde bulunan bilgi akışını sağlayan ak madde oranları hesaplanarak yapıldı. Yaşlandıkça kaybedilen bu madde aslında bilindiği gibi değil. Aynı yaşta bulunan deneklerde aşırı kilolu olan kişilerde ak madde oranı diğerlerine göre çok daha düşüktü. Bu düşüklüğe bakıldığında 50 yaşında olan obez bir deneğin aslında 60 yaşında bir kişi ile aynı beyin yaşına sahip olduğu gözlemlendi.
Ancak araştırma hala devam ediyor. “Ak maddeyi azaltan aşırı kilo mu?” ya da “Ak maddenin azlığı sonucu mu kilo oluşur?” gibi soruları yanıtlamaya çalışan ekibin lideri Dr. Lisa Ronan araştırmalara devam ettiklerini iletti.
Bir diğer konu ise ekibin diğer yönetici üyelerinden Prof. Dr. Sadal Farooqi; “Beyin kaybolan ak maddeyi kilo verdiğinde tekrar oluşturur mu?” sorusuna da cevap arayacaklarından bahsetti.
Ak Madde Nedir?
İnsan beyninin en gelişmiş üçüncü kısmı ön beyindir. Ön beyin; uç ve ara olmak üzere ikiye ayrılır. Uç beyin sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşur. İki yarım kürenin arasında Ralondo yarığı ile ayrı, iki köprü ile birbirine bağlıdır. Öbür köprüye nasırlı cisim, Allatkine ise betin üçgeni adı verilir.
Beyin yarım kürelerinin içinde ak madde dışında ise boz madde bulunur. Ak madde, beyazlığını aldığı madde miyelinli sinir aksonlarından oluşma nedenidir. Uç beyin; düşünme, hafıza, konuşma, görme, işitme, tat ve koku alma gibi bilgi akışının olduğu yerdir. Korteks yani beyin kabuğunda öğrenilmiş davranışlar, bilinçli ve istemli yüz, kol ve bacak hareketleri düzenlenir.