Cilt Kararmalarının Nedenleri Nelerdir?
Cilt kararmaları ten rengi ve cilt tipi fark etmeksizin pek çok kadının yaşadığı problemlerden biridir. Özellikle diz, dirsek, koltuk altı ve genital bölge en çok kararan bölgelerdir.
Bu kararmaların nedenlerini ve cildin rengini eski hale getirmenin yollarını genellikle pek de doğru bilmiyoruz. Eğer siz de böyle problemler yaşıyorsanız yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı bilgileri sizler için derledik. Haydi gelin içeriğimizin devamına geçelim.
Pek çok kadın cildindeki koyuluklardan şikayetçi… Baştan söyleyelim, burada kastettiğimiz şey leke değil. Hamilelik, güneş ya da aknelerin sebep olduğu cilt lekeleri farklı bir konu. Diz, dirsek, koltuk altı ve genital bölgede oluşan cilt kararmaları ise leke olarak tanımlanmıyor.
Cildin daha ince olduğu bölgelerde bu koyuluk daha yaygın oluyor. Pek çok kişi koyuluk ile esmerliğin bağlantılı olduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru bir kanı değil.
En açık tenli ve sarışın insanlarda da cilt koyuluğu görülebiliyor. Elbette esmer tenli kişilerin cildi koyulaştığında pigmentleri sebebi ile daha koyu bir görüntü oluşuyor ancak bu durumun cilt tonu ile pek de bir ilgisi yok.
Koyuluğa kıl köklerinin yol açtığı da yanlış inanışlardan sadece biri.
Kıl kökleri kalın ya da batık var ise ve kökleri bırakan bir epilasyon yöntemi tercih ediliyorsa yani tıraş gibi, koyu kıl kökleri kotu görünümü arttırabilir ancak cilt kararmalarının nedeni kesinlikle bu değildir. Ağdanın içinde bulunan şekerin de kararma yaptığı halk arasında bir inanış ancak bu da kanıtı olan bir bilgi değil.
Kararmanın ilk ve en önemli nedeni hormonlar.
Hem kadınlar hem erkeklerde de özellikle genital bölgedeki koyuluk yaşla ve salgılanan hormonlar ile artış gösteriyor.
Bir diğer sebep ise havasızlık.
Özellikle genital bölge ve koltuk altı konumları sebebi ile havayla yeterince temas edemiyor. Bu da zamanla cilt kararmalarına neden oluyor. Bu durumun çözümü ise evde askılı tişörtler giymek, uyurken ara sıra iç çamaşırı giymeden uyumak ve kararma ihtimali olan bölgelerin hava almasını sağlamak olacaktır. Normalde de çok sıkı iç çamaşırlar ve taytlar giymemelisiniz. Aynı zamanda da kumaş seçiminize dikkat etmelisiniz.
Bir diğer ve son sebep ise nem yetersizliği.
Kıl kökü bulunmayan girsek gibi yerlerde vücut cildi nemlendiremiyor maalesef ki. Koltuk altı gibi yerlerde ise deodorant ya da roll-on gibi ürünler ile kuruluğu kendimiz sağlıyoruz. Kuru bölgede ise cilt donuklaşmaya ve kararmaya başlıyor.
Yapılan yanlış uygulamalar da cilt kararmalarını arttırabiliyor.
Her yerde tavsiye edilen limon, karbonat ve sirke gibi ürünler aslında birer çeşit asit. Kuruluktan kararmış direkleri limon ile ovmak daha da kurutmaktan başka bir işe yaramaz. Asit kimyasal peeling etkisi ile ölü deriyi temizleyince renk açılmış gibi görünebilir fakat bu geçici bir durumdur. Asit ile gelişigüzel bir şekilde oynamak doğru değildir. Asit cilt üzerinde kalıcı lekeler bırakabilir.
Yapılması gereken aslında çok basit. Ölü derilerden arındırmak ve düzenli nemlendirmek.
Özel bölgeleri nemlendirirken ürünü yalnızca dış bölgeye sürdüğünüzden emin olmalısınız. Sadece bunları yapmak bile cilt kararmalarının artmasının önüne geçecektir.