Brand Week İstanbul 10. Yaşını Kutluyor
Brand Week İstanbul’un 10. yıl teması “Time To Reset – Yeniden Başlama Zamanı” oldu. Bu sene birçok alanı “resetlemiş” yetenekler, uzmanlar, sanatçılar ve marka liderlerini göreceğiz.
Bu sene Brand Week İstanbul’un 10. yılı. 10 yıl, uzun bir süre. 2013’ten 2022’ye geçen bu 10 yıllık sürede çok fazla emek harcandı. Çünkü bu 10 yıllık süre boyunca Türkiye’nin kendi ekonomik, sosyal ve siyasal sorunları ile birlikte bölgemizde yaşanan savaşları ve pandemiyi aralıksız yaşadık. Her sene başka bir kriz ve istikrarı bozan gelişmelere rağmen sürdürülebilir bir marka yaratmayı başardılar. Pandemi de bile ara vermediler. Sadece araçları değiştirdiler.
10 Yıl Önce
2013 senesinin ortalarında Türkiye’de Gezi olayları yaşanıyordu. Ülkede markalar için umudun yüksek tutulması çok önemliydi. O tarihe kadar küçük küçük yaptıkları farklı etkinlikleri birleştirip bir bölgesel festivale dönüştürmeye karar verdiler. MediaCat Marketing Forum, Felis, Digital Age, Sağlık Ödülleri ve Outdoor Ödülleri birleştirdiler. İçine de hiç görülmemiş sayı ve nitelikte içerik eklemeyi amaçladılar.
Tohumları önceden atmışlardı. New York’a gidip lisansiyeri oldukları Advertising Age dergisi ve merkezi New York’ta olan Advertising Week Festival’in yöneticileriyle görüşmüşler ve birlikte Avrupa’nın en büyük yaratıcı festivalini yapmak konusunda anlaşmışlardı. MediaCat, AdAge ve Advertising Week’in işbirliği ile düzenlenecek olan bu festivalde global yetenekleri ve liderleri İstanbul’da bulunan yeteneklerle buluşturacaklardı.
Sektörle İşbirliği
Türkiye’ye döndüklerinde sektörü de işin içine katmak istediler. Bu sebepten de Reklamcılar Derneği ile toplantılar yaptılar ve bu derneğe bu büyüleyici projede ortalık teklif ettiler. O zaman bulunan dernek başkanı ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle birçok toplantı yaptılar ve bu amaç için sıfırdan ortak bir şirket kurmaya kadar varan farklı modelleri tartıştılar. Sonrasında ise derneğin kendi yönetim kurulunda komisyonlar kuruldu. Dernek içi tartışmalar ise ayları buldu.
Karşı Teklif
Sonucunda hiç beklenmeyen bir şey oldu. Reklamcılar Derneği o zamana kadar sadece senede bir akşam yapılan Kristal Elma törenini bir festivale çevirmeye karar verdi. Aynı zamanda o festivalin organizasyonunu yapmak üzere ihaleye davet edildiler.
Pelin Özkan bu davetle yapılan üç yanlıştan şöyle bahsediyor:
- “Her şeyden önce bizim derneğe önerdiğimiz, İstanbul’da bir bölgesel yaratıcılık festivali organize etme fikri, etik dışı bir şekilde derneğin kendi projesine dönüştürülüyordu.
- Bizim orijinal fikrimiz ve ortaklık teklifimiz ihale davetiyle taşeronluğa dönüştürülüyordu.
- Eli Acıman gibi vizyoner reklamcıların inisiyatifiyle kurulmuş olan ve son derece başarılı bir ödül olan Kristal Elma markası genişletiliyor ve bir dernek festivaline dönüştürülüyordu.“
İhale davetine cevap dahi vermediler. Ve bu şekilde Brand Week İstanbul olarak kendi yollarına devam etmeye karar verdiler.
Zamanlama
Kendi yollarına devam ederken derneğe ve sektöre zarar vermemek adına her türlü hassasiyeti gösterdiler.
Örneğin, Kristal Elma törenleri en başından beri geleneksel olarak hep haziran ayının ortasında yapılır. Sektör çalışanları ve medya da haziran ayındaki Kristal Elma gecesini heyecanla beklerdi. Bu sebeple Felis törenleri eylül ayını sonuna konumlandırıldı.
Felis törenlerini, Brand Week İstanbul’un içine alacakları için Brand Week İstanbul’u da eylül ayında yapacak şekilde planladılar ve çalışmalarını başlattılar. Mekan, program, konuşmacılar ve sponsorluklar da başlamış oldu.
Bu çalışmalar başladıktan çok kısa bir süre sonra Reklamcılar Derneği, Kristal Elma Festivali’ni eylül ayında yapmak istediğini belirtti ve Brand Week İstanbul ile birlikte Felis’in başka bir tarihe almalarını rica etti.
Pelin Özkan bu durumu şöyle anlatıyor:
“Teklifin yanlışlığını bile tartışmadan tarihimizi değiştirdik ve kasıma erteledik. Felis ve Brand Week Istanbulların kasımda olmasının nedeni budur sevgili okurlar. O zamanlar ekip olarak şaşırmış ve üzülmüş olsak da şimdi dönüp geriye bakınca iyi olmuş diyoruz. Brand Week Istanbul her yıl kasım ayında çok başarılı bir performans sergileyince, diğer bazı rakip etkinlikler de kerametin kasım ayında olduğunu düşünerek bizim hemen önümüzde, hemen ardımızda etkinlik yapmaya başladılar.”
Senenin En İlham Verici Haftası
Brans Week İstanbul, 10 senede devamlı olarak büyüyerek, çizgisinden sapmadan sadece Türkiye’nin değil, tüm EMEA bölgesinin en büyük yaratıcı festivali olmayı başardı. Büyük ve özverili bir takımın çalışmalarıyla Türkiye ve dünyadan ilham verici fikirlerin, projelerin, işlerin ve yetenekli insanların buluştukları büyük bir festival halini aldı.
Pelin Özkan dernekten şöyle söz ediyor: “Dernekle ortak olsaydık nasıl bir yol alırdık, neler olurdu bilemiyorum. Ama o zamanki yöneticilere bir teşekkür borçlu olduğumu da belirtmeliyim. Bizi daha özgür, daha etkili bir modele zorladıkları için.”
2013’ten bu zamana “Değişim”, “Yaratıcılık”, “İlham”, “Markalar ve trendler”, “Etki”, “Efsaneler”, “Çizginin Dışındakiler”, “Sınır Tanımayan Fikirler”, “Geleceği Tasarlamak” ve “21. Yüzyılda İnsan Olmak” gibi çeşitli konuları ele aldılar. 3 binden fazla konuşmacıyı yüz binlerce katılımcıyla buluşturmayı başardılar.
Time to Reset
10. yıl temaları ise “Time to Reset – Yeniden Başlama Zamanı” Bu sene pek çok alanı “resetlemiş” yetenekler, uzmanlar, sanatçılar ve marka liderleri bir araya gelecek. Bu yıl 10. yıla özel programlar ve partiler olacak.
Brand Week İstanbul’un 10. yılı kutlu olsun!