Atopik Dermatit Nedir?
Atopik dermatitsorununu hayatının bir döneminde yaşamış olabilirsin. Şimdi egzamanın bir çeşidi olan bu sorunla ilgili bazı bilgiler okuyacaksın, hazır mısın? Dermatit kelimesinden de anlaşılacağı gibi ciltle ilgili bir rahatsızlık olduğunu tahmin edebilirsin. Egzamanın birçok türü bulunuyor ve atopik kaynaklı, alerji nedenli egzama da bunu anlatıyor.
Atopik Dermatit Nedir?
Kaşınmaya bağlı ve kaşıdıkça daha çok yayılan ve yaraya dönüşen egzamalara atopik dermatit denmektedir. Cildinde hassasiyet artar ve kaşıma hissi kısır döngüye girecektir. Kaşıntı hissinin yaralara neden olmasına izin vermeden bir uzmana başvurmalısın.
Bebeklerde Atopik Dermatit
Bebeklerde genellikle atopik dermatit sorununa pek rastlanmadığını görebilirsin. Bebeklerin cildi stres nedenli sorunla pek karşılaşmaz. Oluşan deri hassasiyetleri genelde pişik gibi sorunlara bağlı görülebilir. Fakat alerjik egzama konusunda istisnaların da olduğunu bilmelisin.
Alerjik Egzama Neden Olur?
Alerjik egzamanın nedenleri genellikle beslenme, stres ve çevre koşullarıdır. Aşağıdaki sıralamanın sana fayda edeceğini söyleyebilirim… Çünkü nedenleri bilerek çözümü de daha kolay şekilde bulabilirsin.
- Hava koşullarının neden olduğu cilt kuruması; özellikle soğuk havalarda görülür.
- Yoğun stres altında kalmak
- Sigara ve alkol ve diğer zararlı bağımlılıklar
- Alerjiye neden olabilen, çikolata benzeri yiyecekler
- Küf, hayvan tüyleri, çiçek poleni gibi etkenler
- Bazı kumaş türlerinin cilt üzerinde birbirine teması
- Normalden fazla terleme
- Yanlış kullanılan cilt bakım ürünleri egzama nedir sorusuyla tanışmana neden olabilir.
Atopik Dermatit Ne Yememeli?
Egzamada yenmesi ve yenmemesi gerekenleri merak ediyor olabilirsin. Şimdi sana önemli bir tavsiyede bulunacağım hazır mısın? Beslenmeni oluştururken dermatoloji uzmanına sorarak hareket etmelisin. Cilt hastalığına neden olan etkeni bularak beslenmen sağlanmalıdır. Genel olarak asitli ve çikolatalı yiyecekleri kesmen önerilir.
Atopik Dermatit Belirtileri
Cildinde şu durumları görüyorsan alarma geçebilirsin: Kuruluğun geçmemesi, kızarıklık, kaşıntı hissinin geçmemesi, pullanan deri yüzeyi…
Alerjik Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik egzamanın tedavi aşamasında cilt bariyerini onaran krem destekleri alabilirsin. Nemlendirmeye ve onarmaya dayalı kremlere odaklanmalısın. Stresi azaltan bir yaşam benimsemelisin. Çikolatadan kaynaklanan alerji varsa beslenmeni düzene sokman gerekir.
Bağışıklık sistemin ne kadar güçlü olursa cilt hastalıklarına yakalanma olasılığın da azalacaktır. Yaşamında bol su içmeli egzamanın düşmanı olan durumları benimsemelisin.