İleri dönüşüm ve Aslı Jackson
İngiliz-Türk moda tasarımcısı, sanatçı ve yaratıcı direktör Jackson, pek çok yönüyle dikkat çeken bir isim.
İleri dönüşüm üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar ilham veriyor ve Garderobe Surgery ‘Onarım’ hizmetiyle fark yaratıyor.
Farklı projelerde birlikte yer alma imkanı bulduğumuz Aslı Jackson ile beraberiz.
İleri dönüşüm konusunda öncü isimlerden birisiniz. Bu yolculuk nasıl başladı ve nasıl devam ediyor?
Merhaba, ben Asli Jackson. İleri dönüşüm uzmanı ve moda direktörüyüm. Sanat ve tasarımın büyülü dünyası ile çocukluğumda tanıştım ve kısa sürede tüm hayatıma yön veren bir tutku haline geldi.
Dünyadaki bütün kültürel ve biyolojik çeşitlilik her zaman ilham kaynağım oldu.
Sanat ve tasarımın büyülü dünyasındaki yolculuğuma Birleşik Krallık’ta, University of the Arts’ta tasarım teknolojileri eğitimi alarak devam ettim. Bu süreçte yalnızca sanatsal yeteneklerimi geliştirmekle kalmadım, aynı zamanda moda dünyasının hızla değişen dinamiklerini yakından gözlemleme şansını da elde ettim.
Vivienne Westwood, Mc Queen ve Shelly Fox gibi öncülerle birlikte çalışarak kendime has bir bakış açısı geliştirdim. Yakaladığım bu bakış açısı ile birlikte modanın yapıcı ve yıkıcı gücünün farkındalığıyla sürdürülebilirliği geliştirmenin yollarını aramaya başladım.
Sanat ve tasarım dünyasındaki yolculuğumda kendi sürdürülebilir markam olan Aslı Jackson ve Garderobe Surgery’yi kurmaya karar verdim. Aslı Jackson Studio ile kişiselleştirilmiş ve eşsiz tasarımların hayat bulduğu bir dünyanın kapısını sürdürülebilirlik ilkeleriyle sonuna kadar araladım.
Doğal kaynakları koruyarak atıkları azaltmaya çalışıyor ve farklı materyalleri tekrar kullanılabilir harikalara dönüştürmeye devam ediyorum.
Ayrıca Garderobe Surgery “Onarım” hizmetiyle kullanılmayan giysileri kişiselleştirerek ileri dönüştürme konusundaki çalışmalarımı sürdürüyorum.
Yaratıcılık bir deneyimdir ve bu deneyimi hiç bir şey sınırlamamalıdır. Ben hayatımda dazla risk alarak Moda ve sanatımda yenilikçi ve öncü oldum. Sürece odaklandığınızda, yaratıcı yaşamınızın keyifli bir serüven olduğunu fark edersiniz. Yapılan işlerin değeri sadece sonuçta değil, aynı zamanda süreçte de yatar.
Bu nedenle, kendinizi sürece odaklamak ve hep yeni başlayan ve başlatan olmanın avantajını kullanmak, yaratıcılığınızı özgür bırakmanızı sağlayacaktır.
Son çalışmalarınızdan bir tanesi Tekamül. Fikir nasıl doğdu? Geri bildirimler nasıl?
“Tekamül” sürdürülebilir moda ile ruhsal evrim arasında anlamlı bir bağlantı kuran kavramsal bir sanat ve moda projesidir. Türkiye de bir ilk olan, Tyh holding bünyesindeki lux moda markalarının %15 lik fire kumaşlarını dönüştürerek on iki parçadan oluşan kapsül bir koleksiyon hazırladım .
İleri dönüşüm temelli bu yenilikçi işbirliği “moda endüstrisinde çevresel ve sosyal etkileri azaltarak daha sürdürülebilir bir gelecek için eyleme geçmemiz gerektiğini ifade etmektedir. İnsanın ruhsal olarak olgunlaşması, içsel dönüşüm geçirmesi ve daha yüksek bir bilinç seviyesine ulaşması anlamına gelen tekamül moda dünyası için de şart olmuştur.
“Tekamül” doğal kaynakların korunması, atık miktarının azaltılması, adil işgücü uygulamaları ve toplumsal adalet üzerine mercek tutmaktadır.
Daha önce projelerinizde kimlerle çalıştınız?
Kenan Doğulu, Zeynep Bastık Tuba Ünsal, Meltem Cumbul, Ayşe Tolga, Güneş, Gardrobe Surgery ile tanışan ve modanın tekamülüne destek olan isimler.
Her ne kadar ileri dönüşüm bugünün gündemi olsa da Aslı Jackson’un bu konudaki hikayesi daha eskiye dayanıyor ve ülkemizde bu konuda çalışmalar yapan ilk isimlerden diyebiliriz. Türkiye’de süreç nasıl oldu? Başladığınız nokta ile bugünü karşılaştırır mısınız?
Geri dönüşüm kavramı yerini bugünlerde yeni trend olan ileri dönüşüme devretti. Aslında mesele “Thrivability “…
Sürdürülebilirlikten daha geniş bir kavramı ifade eder. Sürdürülebilirlik, mevcut kaynakları gelecek nesiller için koruma ve kullanma amacını taşırken, “thrivability” daha da ileri giderek, ekosistemleri, toplulukları ve bireyleri geliştirmeyi hedefler. Yani, sadece varlığı sürdürmekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir yaşam kalitesini teşvik eder. “Thrivability,” sadece hayatta kalmayı değil, gelişmeyi ve refahı önemser.
Bu yüzden AJ markası “Sürdürülebilir lüks hareketine öncülük etmek ve İleri dönüşümü olmazsa olmaz felsefesiyle 20.yılını onurlandırıyor.
Bir trend olmanın ötesinde, yaşam felsefesini, çevresel sorunların farkına varma ve bunlarla mücadele etme isteği ile doğdu ve bunu yüksek bir farkındalık stiliyle yapmak mümkün.
Belkide bu konuda ısrarla girişimci olmam Türkiye’de dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanında artan çabaların temel motivasyonudur.
Bu güzel toprakların doğal kaynakları daha iyi koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakma amacını yansıtır. Bu nedenle, ileri dönüşüm çalışmaları Türkiye için hem önemli hem de sahici bir adım olarak kabul edilmelidir.
Son olarak ajanda da neler var? Yeni projeler?
İleri dönüşümün bir sonu yok. Bu nedenle üzerinde uzun süredir çalıştığım bir çok farklı konsept var. Bu konseptlerden bir tanesini yakın zamanda ekranlarda görme ihtimaliniz de oldukça yüksek.
Aslı Jackson ile iletişime geçmek için linki tıklayın.
İçindekiler
- 1 İleri dönüşüm üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar ilham veriyor ve Garderobe Surgery ‘Onarım’ hizmetiyle fark yaratıyor.
- 1.1 İleri dönüşüm konusunda öncü isimlerden birisiniz. Bu yolculuk nasıl başladı ve nasıl devam ediyor?
- 1.2 Son çalışmalarınızdan bir tanesi Tekamül. Fikir nasıl doğdu? Geri bildirimler nasıl?
- 1.3 Daha önce projelerinizde kimlerle çalıştınız?
- 1.4 Her ne kadar ileri dönüşüm bugünün gündemi olsa da Aslı Jackson’un bu konudaki hikayesi daha eskiye dayanıyor ve ülkemizde bu konuda çalışmalar yapan ilk isimlerden diyebiliriz. Türkiye’de süreç nasıl oldu? Başladığınız nokta ile bugünü karşılaştırır mısınız?
- 1.5 Son olarak ajanda da neler var? Yeni projeler?