Günümüz teknolojisiyle birlikte artık her anne ve baba ultrason sayesinde doğmamış bebeklerini anne karnında görüntüleyebilmekte. Fakat yine de bebeklere dair çok az bir bilgiye sahibiz. Mesela bizi duyuyorlar mı? Annenin hissettiği duygular onları da etkiliyor mu? Ve tabi ki en ilginci, bebekler anne karnında ağlar mı? Haydi gelin içeriğimizin devamında bu soruların cevaplarını inceleyelim.
Bilim adamlarının belki de en çok dikkatini çeken konulardan biri de bebeklerin anne karnındayken dış dünyaya ne kadar tepki verdikleriydi.
Yapılan araştırmalara göre, doğumdan sonra yeni doğan bebeklerin annesinin sesine direkt olarak tepki verdiği gözlemlendi. Bilim adamları bebeğin anne karnındayken duyabildiğini mi yoksa doğal olarak onun annesi olduğunu bilip bilmediğini araştırmaya başladı.
Bildiğimiz bir şey var. O da bebeklerin dünyayı keşfetmeye ve öğrenmeye anne karnında iken başladığı. Hatta 2015 yılında yapılan bir araştırmada kulakları dahi gelişmemiş anne karnındaki 16 haftalık bebeğin seslere tepki verdiği gözlemlendi. Bu yüzden de bebeklerin anne karnında iken dış dünyadaki seslere, annenin hareket edişine, ışığa ve annenin karnına dokunulmasına tepki verdiklerini biliyoruz.
Bebekler Anne Karnında Ağlar Mı?
Bu sorunun cevabı ise; evet! Bebekler anne karnında ağlar. Fakat bilim adamları ne ölçüde ağladıkları konusunda bir eminliğe sahip değiller. Bebeğin anne karnında iken ağlaması ile doğduktan sonra ağlaması bir değil elbette. 2005 yılında yapılan bir çalışmada, bir bebeğin anne karnında iken sergilediği 5 davranış gözlemlendi:
- Aktif uyanık
- Aktif Hal
- Ağlama
- Sessiz Uyanık
- Sessiz Uyku
Anne Karnında Ağlayan Bebekle Dünyaya Gelmiş Bebeğin Ağlamasındaki Fark Nedir?
Yeni doğmuş olan bir bebeğin ağlaması az çok gözünüzün ya da kulağınızın önünde canlanıyordur. Aslında anne karnında olan bebek de aynı tepkileri vererek ağlamakta. Ancak aralarındaki en temel fark, anne karnında olan bebeğin henüz ses çıkaramıyor olması.
Doktorlar, bebeklerin hamilelik boyunca ağlamak için gerek duyduğu tüm ön koşulların hazırlandığını söylemekte. Doğuma dek fetüs nefes alışverişini, çene açmayı, çenesini titretmeyi ve dilini dışarı çıkarmayı öğreniyor. Aynı zamanda da yutuyor. Bu da demek oluyor ki, ağlarken yüzünün alacağı her şekli öğrenmiş oluyor.
Fakat bu durum sizi endişelendirmesin. Ağlama eylemi bebeklerin öğrendiği önemli şeylerden biridir. Bu öğreti, vücudunda bulunan çoğu sistemin etkili ve koordineli çalışmasının bir kanıtıdır. Bir bebek tüm duyularını yani dokunma, koklama, duyma ve hareket etme eylemlerini anne karnında iken öğrenir. Ağlamak için ihtiyaç duyduğu tüm hareketleri ise hamileliğin 20. haftasına kadar öğrenir.
Bir bebeğin doğumundan sonra ağlaması ise anne karnında ağlaması aynı değildir. Çünkü rahim amniyotik sıvıyla doludur. Bu da gözyaşlarını yavaşlatır. Fakat anne karnında bulunan bebeğin ağlamak da dahil olmak üzere tepki verdiğine ve uyarıldığına emin olabiliriz!