Görme fonksiyonu deyince akla A vitamini geliyor. Ancak A vitamini bilmeniz gereken o kadar çok şey var ki…
A vitamini nedir? Eksikliği nasıl anlaşılır? Nerelerde bulunur? sorularının cevabını merak ediyorsanız haydi gelin içeriğimizin devamına geçelim.
A Vitamini Nedir?
Bu vitamin suda eriyen vitaminler grubundadır. Üreme sisteminde, embriyo gelişiminde, vücudun kan miktarının artmasında, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında ve doku hücrelerinin korunmasında kilit rollere sahiptir.
Isıya dayanıklı olan bu vitamin, vücuda işlem görmeden önce dışarıdan aldığımız ham halidir. Bu vitaminin ön maddesi olarak hayvansal gıdalarda retinoldür. Bitkisel gıdalarda ise karotendir.
1913 yılında alfabenin ilk harfi olduğu için ilk bulunan A vitamini, yağda eriyen ilk vitamindir. Kimyasal yapı olarak açık sarı kristal bileşik olan bu vitamin, gözün retina fonksiyonlarını etkilediği için retinol olarak da bilinir.
Bu vitamin görme için önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda kemik büyüme, üreme, hücre bölünmesi ve hücre farklılaşması fonksiyonlarında önemlidir. Bu vitamin için besinlerden gelen 2 tip kaynak vardır. A vitamini olmadan önceki ham haline Pro vitamin denilir. A vitaminin dönüşmeden önceki hali olan Pro vitaminleri asıl 2 kaynağı retinol ve beta-karotendir.
Retinol alımı herhangi bir dönüşüm istemediği için neredeyse hazır olarak görüldüğünden “gerçek A vitamini” diye adlandırılır. Retinol hayvansal kaynaklıdır. En kolay şekilde balık, yumurta ve tereyağından rahatlıkla alınabilir.
Bu vitaminin vücutta yüzde 90 oranında depolanması karaciğer tarafından yapılır. Bu vitamin eksikliği olan bir kişi 5 ila 10 ay kadar ancak idare edebilir.
Bu vitamin yüksek miktarlarda alınırsa besin zehirlenmesine yol açabilir.
Bu vitamin kaynaklarının içerisinde hayvansal yağlar vardır. Bu sebepten serin ve karanlık yerlerde saklamak gerekir. Aynı zamanda metalden uzak yerde saklanmalıdır.
A Vitamini Neden Gerekli?
Bu vitamin denilince akla hemen havuç gelir. Havucun içerisinde bulunan bu vitamin göz sağlığımızın yapı taşıdır. Eksik olduğunda göz işlev fonksiyonlarında sorunlar başlar. En bilinen göz hastalığı gece körlüğüdür. Aynı zamanda korneada yaşanan problemler de bu vitamine bağlıdır.
Bu vitamin deri üzerinde de etkilidir. Cildimizin zararlı güneş ışınlarına karşı (UV) koruma sağlar. Parlak ve pürüzsüz bir cilt için gereklidir.
Bu vitamin immün sistem yani bağışıklık sisteminin ayakta kalmasına yardımcı olur. Yani anahtar oyuncudur. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ona bağlıdır.
Bu vitamin eksikliği sonucu mide hastalıkları, idrar yollarında enfeksiyon, böbrek sorunları ve akciğer hastalıkları ortaya çıkabilir.
Bu vitamin; yeni hücrelerin oluşmasında kemiklerin ve dişlerin güçlü olması görevlerindendir.
Bu vitamin besin öğelerinden biri olan yağların depolanmasına yardımcı olurken diğer besin öğesi proteinlerin sentezinde yer alması gereken bir vitamindir.
Bu vitamin tırnak ve saçlarda bulunan keratin yapımı için gerekli ve önemlidir.