Tavşan Yılı Başlıyor
Çin Astrolojisi'ne göre 22 Ocak 2023'te başlayacak ve 24 Şubat 2024'te sona erecek olan Çin yeni yılında sıra Tavşan'da!
Tavşan yılı aslında aslında kulağa biraz garip geliyor değil mi? Sembolleri ile dikkat çekmesinin yanında aslında bir takvimden daha fazlası olan bir gelenek.
Çin astrolojisindeki yeri Tavşan yılı olarak belirlenen 2023 yılı milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor. Gelenekler, inanışlar ve hakkında yapılan tahminler ile de merak uyandırıyor desek yanılmış olmayız herhalde. Tavşan yılının, tartışmaları ileri bir tarihe atıp barışı getirmesi ve insanları ihtiyaçlarına karşı daha dikkatli hale getirmesi bekleniyor.
Çin Yeni Yılı nedir?
Çin yeni yılı; sokaklarda yapılan süslemeler, gelenekler ve elbette ki tapınaklarda yapılan seremoniler ile tam bir şölen halini alıyor. 15 gün süren Çin yeni yılı kutlamaları için ülke genelinde çalışmaya da ara veriliyor. Çin’de Miladi takvim kullanılıyor olsa da geleneklerinden beri süregelen ve yüzyıllar öncesinde Ay’ın hareketleri baz alınarak yapılmış olan ve Lunisolar adı ile anılan Ay – Güneş takvimi etkisini gösteriyor.
Lunisolar’a göre; Çin’in geleneksel günleri kutlanıyor ve yeni yılın başlangıcından bir sonraki dolunaya kadar da kutlamalar devam ediyor.
Aslında Çin yeni yılının Miladi takvime göre belli bir günü yok. Bu geleneğin takvimi Ay’ın hareketlerini baz alıyor. Bu sebepten de ayın hiç görünmediği yeni ay evresinde Çin yeni yılı başlamış olarak kabul ediliyor. Bu tarih ise ortalama olarak 21 Ocak ve 20 Şubat günleri arasında denk geliyor.
Çin yeni yılı, Bahar Bayramı olarak da isimlendiriliyor. Fakat Çin’de pek çok etnik grup yaşadığı için bazı kesimler iki kutlamayı farklı zamanlarda yapabiliyorlar.
Çin yeni yılına sırasıyla 12 hayvandan birinin ismi veriliyor. Her bir yılın kendine özel özellikleri olduğuna ve bu yıllarda doğanların da yine bu özellikleri taşıdığına inanılıyor.
2023’te kutlanacak Tavşan yılının sonrasında 2024’te ejderha, 2025’te yılan, 2026’da at, 2027’de keçi, 2028’de maymun, 2029’da horoz, 2030’da köpek, 2031’de domuz, 2032’de fare ve son olarak 2033’de öküz yılı kutlanması bekleniyor.
Tavşan Yılının Anlamı Nedir?
Çin takvimindeki az önce saydığımız 12 hayvanlık döngünün yanında bir de 60 yıllık, beş elementin oluşturduğu bir döngü var:
2023, diğer Tavşan yıllarından biraz daha farklı. Aslında Su Tavşanı yılı olarak geçiyor. Su yılı olduğu için bu yıl bu süre içerisinde atılan her adımda sonuna kadar sezgilerinize güvenmeniz gereken yıl olduğu işaret ediyor.
Aynı zamanda bir bilgi daha verelim. Çin takvimine göre Tavşan yılında doğduysanız (1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011) Çin burcunuz da Tavşan olarak belirleniyor. 22 Haziran – 22 Temmuz ise Tavşan ayı adını taşıyor.
Şanslı renginiz somon kırmızısı ve burcunuzun simgesi de dünya olarak karşımıza çıkıyor. Bolluk ve rahmet yılı olarak anılan Tavşan yılının ilk aylarında doğan kişilerin şanslı, yiğit ve çalışkan olduğu söylenirken, yılın ortalarında doğan kişilerin de düşünceli, güzel ve yardımsever olduğundan bahsediliyor. Yılın son aylarında doğan kişilerin ise konuşkan ve bazen de insanlardan uzak olduklarına inanılıyor.
İnanışa göre; Tavşan yılı adalet kavramını sevse bile onu savunmak için çaba harcamıyor. Sinir bozucu ve üzücü olayları görmezden gelmeyi tercih ediyor. Bunun yanında da kendine acıyan bir yönü de var. Tavşan insanı sürekli sevildiğini hissetmek istiyor ve en çok övündüğü nokta dürüstlüğü…
Dışarıdan bakıldığı zaman iyi, nazik, dürüst ve cana yakın olarak tanımlanıyor. Ancak bazen de iyilik ve vicdan konularında daha anlayışsız olabiliyor. Saldırgan olmaktan mutlaka kaçınıyor. Mantıklı, akıllı, terbiyeli, hevesli ve kültürlü… Hastalık hastalığı yaşayabiliyor. Evini güvenli buluyor.
2023 yılının en şanslı renkleri kırmızı ve pembe olarak görünüyor. Ancak diğer bir yandan mavi ve yeşil de şanslı renkler olarak ortaya çıkıyor. Su Tavşanı yılında enerji getiren bu renkleri hayatınızın her noktasında kullanabilirsiniz.
Tavşan yılının genellikle çimlenme, büyüme ve gelişme getireceğine inanılıyor.
Yeni Yıl Gelenekleri
Çin yeni yılı içinde bir kutlamadan çok daha fazlasını barındırıyor. Hem dini hem de kültürel bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor. Sokaklarda dolaşan canavar maskotu, kırmızı süslemeler ve havai fişek gösterileri…
Çin yeni yıl kutlamaları aynı şekilde Kuzey ve Güney Kore, Tayland, Malezya, Endonezya, Vietnam, Moğolistan, Kamboçya ve Filipinler gibi ülkelerin geleneklerinde de yer alıyor.
Çin’in gerçekten büyük bir ülke olduğu düşünüldüğü zaman bu saydığımız ülkeler ile birlikte dünyanın neredeyse dörtte birinde kutlamalar yaşanıyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her yıl Çin yeni yıl kutlamaları 15 gün süresince neredeyse tüm ülkede tatil ilan ediliyor. Herkes bu zamanları ailesi ile geçirmek istiyor. “Memlekete dönüş” olarak adlandırılan zamandaki kalabalık da Bahar Göçü olarak isimlendiriliyor. Çin yeni yılına ait özel yemekler yapılıyor.
Kutlamalar günler öncesinde evde yapılan temizlik ile başlıyor. Bunun tam tersine çöp atmak ise insanın kendinden bir şeyleri eksiltmesi olarak tanımlandığı için kötü şansa yoruluyor.
Kırmızı süslemeler ile kutlamanın ilk adımları atılıyor. Aynı zamanda yeni yılın ilk 5 günü duş almanın kutsal olduğuna inanılıyor. Yeni kıyafetler alınıyor ve evli çiftler ailelerini ziyarete gidiyor. Vefat eden aile büyüklerinin mezarlarına gidiliyor. Onlara yiyecek ve içecek ikram ediliyor. Aynı zamanda yulaf ya da pirinç lapası yenmiyor ve el işi yapılmıyor. Bıçak ya da makas kullanılmıyor ve hastaneye gidilmiyor.
Bazı evlerde ise sahte para ve altın, bol kazanç getireceğine inanıldığı için yakılıyor; kalabalık sofralar için şans getireceğine inanılan yemekler yapılıyor. Mantı zenginliğin temsili olarak görülüyor ve ne kadar yerseniz o kadar para kazanacağınıza inanılıyor. Bunun gibi portakal ve mandalinanın da zenginlik getireceğine inanılıyor. Ev içindeki bereketi arttıracağına inanılan balık, kariyer basamaklarını çıkmayı sağlayan Niangao yani pirinç keki, uzun ömürlü olmayı sağlayan noodle ve bahar bayramına özgü olan Spring Rool tüketiliyor.