Yeni Yılda Hedefleriniz Yenilensin
Bir yılı daha geride bırakıp yeni yıla hazırlandığımız bu dönemde geçmişte olduğu gibi pek çok kişi yeni yıl hedef listeleri oluşturuyor.
2023’e sayılı günler kala dünyanın pek çok yerinde farklı yaş gruplarında ki insanlar gerçekleştirmeyi planladığı hedef listelerini oluştururken farklı yöntemler deniyorlar.
Gerçekleştirilememiş hedefler umutsuzluğa yol açıyor!
Hedef oluştururken kullanılan bu yöntemlerin bazıları hedeflerin gerçekleştirilmeden bir sonraki yıla aktırılmasına bazılarının ise gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
Hedeflerin gerçekleştirilme oranı ile duygu durum arasında bir bağlantı olduğu söylenebilir. Gerçekleştirilememiş hedeflerin sayısı arttıkça kişilerde umutsuzluk, çöküntü ve çaresizlik gibi duyguların yoğunluğu da artabilir.
Bu duygulara eşlik eden değersizlik ve yetersizlik düşünceleri beraberinde tükenmişlik sendromunu, depresyon ya da anksiyete gibi ruhsal hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir.
Dolayısıyla ulaşılabilir hedefler oluşturmanın kişilerin ruh sağılığı üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu söylenebilir.
Ulaşılabilir hedef planlaması nasıl oluşturulmalıdır?
Hedeflerinizin gerçekleşmesi gerçekçi bir plan yapmakla mümkündür.
İlk olarak ekonomik durumunuzu, aile ve arkadaşlarınızı, yaşadığınız ortamı, eğitim durumunuzu, kendi kişilik özellerinizi ve ihtiyaçlarınızı gözden geçirerek mevcut yaşam koşullarınıza uygun gerçekçi bir hedef oluşturun.
Hedeflerinizin ulaşılabilir olacak şekilde gerçekçi olduğunu düşünmeniz gerekir. Ulaşılması güç gerçekçi olmayan hedefler motivasyonunuzu düşürerek bir sonraki hedefinize ulaşma konusunda zorluk oluşturabilir. Ayrıca hedeflere ulaştıkça daha zor hedeflere ulaşma konusunda da motivasyonunuz artabilir.
Hedeflerinizi spesifikleştirin.
Örneğin; “Hakkımı daha iyi savunmak istiyorum.” hedefi çok genel bir hedeftir ve hedefe ne zaman ulaşılabileceğini kestirmek güçtür.
Bunun yerine “Bir makete gittiğimde ürünü iade edebilecek kadar hakkımı savunmak istiyorum.” yeterince spesifik bir hedeftir.
Olumlu ve esnek hedefler oluşturun.
Olumlu cümleler kurarak hedeflerin yazılması hedefi daha ulaşılabilir kılmaktadır.
Örneğin “Bu yıl hiç şekerli yiyecek tüketmeyeceğim.” hedefi yerine “Bu yıl daha az şekerli yiyecekler tüketeceğim.” hedefi daha işlevsel olacaktır. Kısıtlayıcı ve esnek olmayan hedeflerin gerçekleşmeme oranı daha yüksektir.
Gerçekleştiremediğimiz her hedef motivasyonunuzu düşürerek bir sonraki gün hedefi gerçekleştirmenizi de zorlaştırabilir. Bu örnekteki “daha az” kavramını da spesifikleştirmenizin hedefi daha ulaşılabilir kıldığını unutmayın!
Aynı anda birden fazla hedefe yerine tek bir hedefe odaklanarak aşamalı olarak ilerleyin.
Özellikle bir hedefi her yıl tekrarlayıcı bir şekilde gerçekleştirmekte zorlanıyorsanız aynı anda diğer hedeflerinizi düşünmek ve gerçekleştirmeye çalışmak, zihninizin ve bedeninizin daha fazla yorulmasına sebep olabilir.
Bu durum önemli olduğunu düşündüğünüz mevcut hedefe odaklanmanızı daha da güçleştirebilir.
Destek almaktan çekinmeyin.
Bazen istediğimiz hedefleri oluştururken ya da ulaşmaya çalışırken zorlanabilir ve bir çıkmaza girdiğimizi düşünebiliriz.
Hedeflere ulaşmak ya da yeni rutinler oluşturmak sizin günlük hayatınızda ki işlevselliğinizi olumsuz yönde etkilemeye başladıysa, hissettiğiniz olumsuz duygular giderek artıyorsa bir uzmandan destek almak ruh sağlığınız için oldukça önemli olacaktır.
Unutmayın ki yeni hedefler oluşturmak ve yeni alışkanlıklar edinmek için tek doğru zaman tabi ki de yeni yıla geçiş planlamalarından ibaret değildir.