Hünnap ülkemizde yeni yeni yaygın hale gelse de dünyada özellikle de Asya’da oldukça fazla tüketilen bir meyvedir. Faydaları ise saymakla bitmez. Çin ve Kore’de eski çağlardan beri geleneksel bir ilaç olarak kullanılan bu meyve insan vücuduna yararlı olan hemen hemen her çeşit mineral ve vitamini içerisinde barındırıyor.
Nezleden kansere neredeyse her hastalık için şifa niyetinde olan bu meyvenin kullanımına ve yararlarına haydi gelin hep birlikte bakalım.
Öncelikle hünnap nedir, nerede yetişir?
Hünnap 5 ila 12 metre uzunluğa ulaşabilen küçük yapraklı bir ağaç türüdür. Yine hünnap ismi ile anılan zeytini andıran küçük boyutlu bir meyvesi vardır. Dünyanın pek çok yerinde yetişmektedir. Çıkış yerleri Lübnan ve Hindistan arasında kalan Güney Asya ve Çin’in merkezi olarak tahmin edilmektedir. Şimdi ise dünyanın her yerinde bulunan bu meyve ülkemizde Karadeniz, Manisa ve yaygın olarak Denizli’de bulunmaktadır.
İçerisinde %5 A vitamini, %17 B vitamini türevleri ve %83 C vitamini bulunur.
Potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından zengindir.
Antioksidan özelliği ile de cildi genç tutar.
Hünnap, içinde antioksidan özelliği olan maddeler sayesinde karaciğer rahatsızlıkları ve çeşitli kanser türlerine karşı savaşan bir meyvedir.
100 gramında 79 kalori bulunan bu meyve; tok tutma özelliğine sahip ve güçlü besin değerleri sayesinde kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmanıza yardımcı olur.
İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Kış aylarında görülen nezle ve grip gibi rahatsızlıklara karşı direnç sağlar.
Kan dolaşımını hızlandıran ve düzenleyen özellikleri vardır.
Vücuda giren zararlı maddelere müdahale eden hünnap, vücuttaki kötü huylu hücrelerin çoğalmasını engelleyerek kanser tehdidine karşı koruma sağlar.
Kabızlık problemi yaşayanlar da sindirimi kolaylaştırmak için tüketebilir.
Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan bu meyve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlıyor.
Bu meyveyi ister ısırarak yiyin isterseniz de kurutup çayın ya da kahvenin yanında şeker olarak tüketin. Pek çok ülkede atıştırmalık olarak tüketilen, Çin ve Kore’de çayı da yapılan hünnap meyvesinin ülkemizde de reçeli yapılmaktadır.