Diş Teliyle İlgili Çoğumuzun Doğru Sandığı Düşünceler
Evet, diş teli zorlu bir süreç katılıyoruz.
Ancak bu zorlu süreç olan diş teli tedavisi için de etrafta dolaşan her efsaneye inanmamalısınız.
Diş teli taktırmaya karar verdiğiniz anda taktıramazsınız, öncesinde uzun bir dişçi sürecine dahil olmak zorundasınız.
Pek çok insan bu süreci düşünüp hemen vazgeçiyor. Eğer normalde asla dişçiye gitmeyen ve dişleriniz çürük olduğu halde dolgu gibi tedavileri yaptırmayan biriyseniz tel öncesi elbette ki öncelikle bunların yapılması gerekiyor. Aslında tel öncesi denilen süreç de tam olarak bu. Fakat düzenli olarak dişçiye giden ve dişlerinde tedavisi yapılmamış bir sorun olmayan biriyseniz hemen telleri taktırabilirsiniz.
Diş teli çocukken ya da geçken takılmalıdır. Yaş ilerledikçe tel takma süresi hem uzar hem de zorlaşır.
En yaygın yanlış düşünce bu olsa gerek. Dişler sabit bir yapıda olmadıkları için tel ile hareket edebiliyorlar ve bu durum ömrünüz boyunca bir değişikliğe uğramıyor. Yani her yaşta tel takılabilir. Düzelme süresi; diş yapısı ve bozukluk derecesi ile ilgilidir. 15 yaşında birinin dişlerinde iki ay hareket olmazken 25 yaşında birinin dişleri iki ayda düzelebilir. Elbette ki 14 yaşından önce takılması, çene problemi varsa onu kalıcı olarak iyileştirmek için büyük bir öneme sahip fakat bunun dışında kalan tedavinin yaşla bir ilgisi yok.
Tel taktırdıktan sonra yemek yiyemezsiniz ve yalnızca sıvı gıdalar ile beslenirsiniz.
İnanın eğer bu doğru olsaydı zayıflamak isteyen herkes tel taktırırdı. 🙂 Tel taktırdığınız gün elbette ki daha alışamadığınız için çorba ve püre gibi yiyecekler tüketebilirsiniz fakat birkaç güne alışır ve teller ile yemeyi öğrenirsiniz. Her ay tel sıkıldığında yine başa dönersiniz fakat bu 3-4 ay kadar süren bir durumdur. Ardından buna alışır ve dişçiden çıkıp hamburger yemeye gidebilirsiniz. Kısaca toplamda 3-4 ay ilk 2-3 gün zorlanırsınız ki inan bu toplamda çok kısa bir süre.
Tel tedavisi için pek çok sağlam dişinizi çektirmeniz gerekir.
Eğer diş sayınız olması gerekenden fazla ise (düşmeyen süt dişleri) elbette ki çekim işlemi gereklidir. 20lik dişler de yetişkinlerin tel olsun ya da olmasın çektirmesi gereken dişlerdir. Bunların dışında hiçbir diş hekimi zorunluluk olmadığı müddetçe dişlerinizi çekmeyi tercih etmez. Damaklık ile damak genişletme, diş aralarını törpüleyerek ya da yay ve lastik ile boşluk açma gibi pek çok yöntem mevcut. Kısacası hiç çekim olmadan diş teli tedavisi mümkündür. Yine de bunların işe yaramayacağı ve çekim yapılması gereken durumlar olabilir fakat çekim her zaman son çaredir ve tel taktıran herkes diş çektirmez.
Tel taktırmak ve sonrası çok ağrılı bir süreçtir.
Tel taktırmak, dişinize bir şeyler yapıştırılması işlemidir. Giyinirken ya da bir takı takarken ne kadar ağrınız oluyor ise o kadar ağrınız olur. Sonrasında da ağrınız olmaz. Yalnızca biraz tuhaf hissedersiniz. O tuhaf his de bir iki hafta içerisinde geçer. Bu süreçte ufak ağrılarınız ve sızlamalar olabilir. Bu dişlerinizin bozukluğuna bağlıdır fakat hiçbir zaman günlük yaşamınızı engelleyecek düzeyde güçlü bir ağrı çekmezsiniz.
İçindekiler
- 1 Evet, diş teli zorlu bir süreç katılıyoruz.
- 1.1 Diş teli taktırmaya karar verdiğiniz anda taktıramazsınız, öncesinde uzun bir dişçi sürecine dahil olmak zorundasınız.
- 1.2 Diş teli çocukken ya da geçken takılmalıdır. Yaş ilerledikçe tel takma süresi hem uzar hem de zorlaşır.
- 1.3 Tel taktırdıktan sonra yemek yiyemezsiniz ve yalnızca sıvı gıdalar ile beslenirsiniz.
- 1.4 Tel tedavisi için pek çok sağlam dişinizi çektirmeniz gerekir.
- 1.5 Tel taktırmak ve sonrası çok ağrılı bir süreçtir.