Genç kızlarda ergenliğe girilmesi ile birlikte salgılanmaya başlanan kadınlık hormonlarının da etkisi ile rahim içi duvarı yumurtlama döneminde kalınlaşır ve muhtemel bir gebelik durumunda döllenmiş olan yumurtayı barındırabilecek şekle ve dokuya erişir. Fakat o ay gebelik gerçekleşmezse kalınlaşmış olan bu doku adet kanı ile birlikte akar ve vücuttan dışarı atılır. İşte her ay bu şekilde gerçekleşen adet kanaması rutini, kadının yaşı ilerledikçe yavaş yavaş seyrekleşmeye ve düzensizleşmeye başlar. Zamanla da tamamen biter.
Hormon salgıları azaldıkça yumurtalama faaliyetleri ve rahim içi dokusunun da kendisini gebeliğe hazırlama fonksiyonları yavaşlar. Ortalama 45-55 yaşlarında olan bu dönem kadınlarda üreme fonksiyonlarının bittiği anlamına gelir. Aynı zamanda da fiziksel ve duygusal anlamda da farklı bir döneme girildiği anlamına gelir. Kadınların hiçbiri menopoz dönemine girmek istemez. Ve bu dönemi mümkün olduğunda ileri bir zamana ertelemek isterler.
Menopozu Geciktiren Yöntemler Nelerdir?
Kadınların hangi yaşta menopoza gireceğini belirleyen en önemli etken kesinlikle genetik kodlardır. Aynı ailede bulunan kadınlar yaklaşık olarak aynı yaşlarda menopoza girerler. Bunun yanında kadınların yaşadığı iklim, sahip olduğu sosyo-ekonomik koşullar, stres ve depresyon gibi durumlar menopoza girme yaşını etkileyebilir. Aynı zamanda sigara kullanan, çok zayıf olan, yetersiz beslenen, hiç doğum yapmayan kadınların yaşıtlarından daha erken menopoza girdikleri de kanıtlanmıştır. Bunların yanında kemoterapi tedavisi gören, radyasyona maruz kalan, cerrahi bir operasyon esnasında yumurtalıkları zarar gören ve genç kızlık dönemi boyunca korunmasız cinsel ilişkiye giren kadınlar bu duruma daha erken yaşlarda yakalanabilir. Bütün bunlara baktığımız zaman; genç kızlık döneminden itibaren düzenli, dengeli beslenmeye, sigara kullanmamaya ve sağlığını korumaya özen gösteren kadınların menopoz yaşlarını ufak da olsa geciktirebildiklerini söyleyebiliriz. Belki 2-3 yıl kadar erteleyebilirler.
Eğer ailenizdeki diğer kadınlarda erken yaşta menopoza girme gibi bir problem varsa, genç kızlık döneminde doktora başvurmalısınız. Doktorunuz yumurta rezervinize bakacak ve Anti Müllerian Hormon testi yaptırmanızı isteyecektir. Bu şekilde eğer erken menopoz belirtileri gözlemleniyorsa yeme, içme ve hayat koşulları bu bağlamda düzenlenir ve kadının yumurtası ve embriyosu dondurularak doğurganlık özelliği korunabilir.
Menopoza Giren Kadınlar Cinsel Problem Yaşarlar Mı?
Ergenliğe giriş dönemi nasıl zorlu ve hareketli geçiyor ise pek çok kadın için de menopoza giriş dönemi de zorlu ve hareketli geçebilir. Bu dönemin en az psikolojik zarar ile üstesinden gelinebilmesi için kadının eşi ve yakın çevresindeki insanlara önemli sorumluluklar düşer. Normal şartlarda bu durum yalnızca kadının hamile kalabilme yetisini kaybettiğini işaret eder ve genellikle cinsel fonksiyonlarda herhangi bir gerileme ya da azalma yaşanmaz. Fakat bu durumda azalan hormon salgıları ve yaşanan fiziksel değişimler kadını olumsuz etkileyebileceği için bir süreliğine kadında cinsel isteksizlik görülebilir. Bu anlamda kadının bu dönemde kilo alması, fiziksel hareket kabiliyetinin kısıtlanması, bitkinlik, yorgunluk, ani ateş basması ve terlemeler yaşandığı için kadın cinselliğe konsantre olamayabilir. Fakat bu durum son raddeye geldiği zaman şikayetler azalır ve zamanla ortadan kalkar. Bu nedenle bu zor dönemde kadına duygusal anlamda destek olmak şarttır.