Makyaj fırçaları ve süngerlerinin kalitesi makyaj yaparken kullanılan malzemeler kadar önemlidir. Ancak ne kadar kaliteli olursa olsun bu ürünler de zaman içerisinde yıpranabiliyorlar. Yıpranıp kirlenen fırçalar ve süngerler de fondöteninizin düzgün dağılmasını engelleyebilir ve göz makyajınızın bozulmasına sebep olabilir. Fakat bunları sık sık temizleyerek hem makyaj kalitenizi arttırabilir hem de malzemelerinizin daha dayanıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Hem hijyen hem de sağlık açısından önemli olan makyaj fırçaları ve süngerleri temizliği nasıl ve ne sıklık ile yapılmalı? Haydi gelin içeriğimizin devamında bu soruların cevaplarını inceleyelim.
Hijyen
Makyaj fırçalarınızı ve süngerlerinizi temizlemek hijyen açısından oldukça önemlidir. Makyaj süngerleri ve fırçaları her gün kullandığımız malzemeler arasındadır. Fırçanızı ve süngerinizi her gün yüzünüze sürdüğünüzde, hem bu eşyalar üzerinde bulunan mikropları yüzünüze taşır hem de yüzünüzde sivilce, akne ve ölü derileri bu eşyalara bulaştırırsınız. Her kullandığınızda üzerinde yeniden biriken bu mikroplar, cildinizde yeni sivilce ve aknelerin çıkmasına neden olabilir. Bunun yanında, özellikle far sürerken kullanılan fırçalar doğru temizlenmediği taktirde göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Far fırçaları bekletildiğinde toz toplar ve bakteri oluşumuna neden olur. Göz makyajı yaparken kullandığınız fırçaları temiz tutarak göz enfeksiyonlarının önüne geçebilirsiniz.
Makyaj Kalitesi
Makyaj fırçaları ve süngerlerini temiz tutmak makyajın kalitesini arttırır. Süngerler ve fırçalar zaman içerisinde yıpranıp makyajın kalitesini düşürebiliyor. İnce ve tel tel olan yumuşak fırçalarınız birbirine yapışıp makyaj malzemenizin dağılmasını önleyebilir. Temizlenmeden kullanılan bu eşyalar içlerinde bir miktar da olsa atık makyaj malzemeleri de barındıracağı için makyajınızın rengini bile etkileyebilir. Temiz ve canlı bir makyaja ulaşmak istiyorsanız makyaj süngerlerinizi ve fırçalarınızı sık sık yıkamalısınız. Bu eşyaları uygun bir şekilde temizleyerek daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Temizlik Aralığı
Her gün kullandığınız bir makyaj fırçasının daha sık temizlenmesi gerekir. Bu sebepten de temizleme sıklığını kendi makyaj rutininize göre belirlemelisiniz. Her gün makyaj yapıyorsanız her haftanın sonunda kullandığınız sünger ve fırçaları temizlemeniz gerekir. Gözler ve göz çevreniz daha hassas olduğu için far fırçalarınızı daha sık temizlemelisiniz. Eğer çok sık makyaj yapmıyorsanız da kullandığınız malzemeleri ortalama 5-6 kullanımdan sonra temizleyebilirsiniz.
Nazik Davranmak
Fırça ve süngerlerinize nazik davranmalısınız. Fırça ve süngerlerinizi temizlerken yapmanız gereken en önemli şey, onlara nazik davranmak olacaktır. Sert deterjanlar kullanmak, çitilemek ve fırça kıllarını ayırarak temizlemek makyaj malzemelerinize zarar verir. Bu şekilde de yapacağınız makyajın kalitesini düşürür. Fırça ve süngerlerinizi temizlerken olabildiğince yavaş ve özenli davranmaya gayret edin.
Su Sıcaklığı
Temizlik sırasında çok sıcak ya da çok soğuk sudan kaçınmalısınız. Çok sıcak ya da çok soğuk su fırçanızın kıllarına, süngerinizin de yumuşak yapısına zarar verir. Özellikle kullandığınız su çok sıcak ise fırçalarınızın iç yapısını bozar ve yapışkan kısımlarını eritir. Bu sebepten bu ürünleri temizlerken ılık su kullanmaya özen göstermelisiniz.
Temizlik Ürünü
Makyaj fırçalarınızı ve süngerlerinizi temizlerken sıvı sabun ya da bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Fırça ve sünger temizliğinde daha yumuşak yapılı ve zararsız temizlik ürünleri kullanılması gerekli. Bunun için bu ürünleri temizlerken sıvı sabun ya da bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Eğer elinizde yıkamak istemiyorsanız küçük bir kovanın içerisine sıcak su ve sabun ekleyip karıştırın. Fırçalarınızı içine koyup kısa bir süre bekletin. Fırçalarınızı yıkarken sadece uç kısımlarını suya değdirmenizde fayda var. Fırçalarınızın sapları ahşap malzemeden yapılmış ise tamamen suyun içerisine soktuğunuzda içerisine su alabilir ve bu da ürünü çatlatabilir.
Nemli Bırakmak
Makyaj fırçalarınızı ve süngerlerinizi nemli bırakmamalısınız. Makyaj fırçalarını ve süngerlerini yıkamak kadar kurutmak da büyük bir öneme sahiptir. Nemli alanlar mikrop oluşumuna yatkın olduğu için küflenmeye sebep olabilir. Aynı zamanda nemli bırakılan metal malzemeler de paslanır. Bu sebepten de makyaj malzemelerinizi nemli bırakmamanız gerekli. Kurutma işlemi yaparken fırça uçlarını herhangi bir yere değdirmemeye, dik bir şekilde ya da bir bardağa koyarak kurutmamaya özen gösterin Bu şekilde bırakılan fırçaların içinde kalan su yavaş yavaş uçlara doğru ilerleyerek kurumalarını zorlaştırır.
Kurutma İşlemi
Makyaj fırçaları ve süngerlerinin temizliği kadar kurutma işlemi de önemlidir. Makyaj fırçalarını ve süngerlerini yıkadıktan ve duruladıktan sonra kurumaları için bir havlu üzerinde bekletmemelisiniz. Havlular geç kuruyan ve suyu emen yapıda olduklarından, fırçalarınızın ve süngerlerinizin kurumasını yavaşlatır. Bu da ürünlerin küflenmelerine ve kokmalarına neden olabilir. Kurutmak için peçete kullanmaktan da kaçınmalısınız. Peçeteler suya değdiği anda parçalanıp fırçalarınızın ve süngerlerinizin arasına girebilir. Fazla ısı sünger ve fırçalarınıza zarar vereceği için kurutma makinesi gibi ısı üreten araçlardan da uzak durmalısınız. Öncelikle ıslak fırça ve süngerlerinizi temiz bir havlu ile hafif bir şekilde kurulayın ve nemini alın. Nemini aldığınız fırça ve süngerleri kurumaları için açık bir alanda bırakın. Lavabo ve masa kenarları gibi yerlerde sarkıtarak bekletmek, fırça ve süngerlerinizin zarar görmeden kurumasını sağlar.
Bitkisel Yağlar
Makyaj fırçalarınızı yumuşak tutmak için bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz. Fırçalarınızın kıllarının yumuşak ve kaygan bir şekilde kalmasını sağlamak için bitkisel yağlardan destek alabilirsiniz. Bir bardağın ya da kovanının içerisine sıvı sabun ve bol miktarda zeytinyağı ekleyip üzerini ılık su ile doldurun. Yağın, sabunun ve suyun iç içe geçmesini sağlayın. Fırçalarınızı bu kabın içerisine koyun ve kısa bir süre bekletin. Ancak fırçanızı komple suya daldırmayın. Hafif bir şekilde içindeki fırça ile karıştırıp yıkadıktan sonra ılık su yardımı ile durulayın.