Beslenme

Fazla Şeker Tükettiğinizi Gösteren 5 Önemli Belirti!

Şeker elbette ki mükemmel bir lezzet. Şeker kullanılarak üretilen her türlü gıdayı da hem çocuklar hem de yetişkinler çok seviyor! Ancak şekerin de bir karbonhidrat olduğu ve sağlık açısından çok zararlı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Özellikle de aç olduğumuz zamanlarda en sevdiğimiz tatlıları tüketmek isteriz. Fakat vücudumuzu daha sağlıklı ve dinç hale getirmek adına mutlaka dozunda tüketim yapmak şarttır. Peki fazla şeker tükettiğinizi nasıl anlarsınız? Merak edenler için fazla şeker tükettiğinizi gösteren 7 önemli belirti!

Tatlıya Özlem Duymak

Şeker insan vücudunda en hızlı işlenen gıdalardan biridir. Bu nedenle tüketiminden sonra kendinizi daha çok aç hissedersiniz. Öyle ki şeker tüketen insanlar kendinize daha mutlu hissetmektedirler. Yani bu gıda aslına bakıldığında bağımlılık yapıyor. Özellikle de beyin şekeri bir ödül olarak gördüğünden her şeker tükettiğinizde vücudunuz çok daha fazlasını isteyecektir. Bu kısır döngü fazla şeker tükettiğinizin sinyalini verdiğinden dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Enerji Değişkenliği

Şeker bir tür glikozdur. Yani insan vücuduna enerji sağlamakla görevlidir. Bu nedenle de sağlıksız beslenen insanların kanında şeker seviyesinin uygun seviyede tutulması gerekir. Beslenme düzeninde yapılacak değişimler ise gün botunca enerji kaybı ortaya çıkar. Şeker tüketildiğinde pankreas hücrelere glikoz getirmek için insülin salgılar ve bu da çok enerji gerektirir. İnsan vücudu enerji dengesini sağlamak adına sağlıksız atıştırmalıklara yönelir. Enerjiniz gün içerisinde sürekli değişiyorsa siz bir şeker bağımlısısınız demektir.

Ciltte Değişim

Şeker içerikli gıdalar insülin seviyesinin artmasına neden olur. Bir sonraki aşamada ise şeker protein moleküllerine bağlanma sürecine girer. Glikoz isimli maddenin kana girmesinden sonra ise cilt yüzeyinde iltihaplanma ve diğer cilt sorunları ortaya çıkacaktır. Daha doğru bir tanımlamayla vücuttaki insülin oranının artmasına paralel olarak ciltteki yağ bezlerinin de aktivitesi artacaktır. Bu da sivilce oluşumuna sebebiyet veren temel bir unsurdur.

Kilo Alımında Artış

İnsanlar kilo aldıklarında hareket kapasiteleri azalır ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Öyle ki bir hafta önce yemiş olduğunuz şekerli gıdalar aslına bakıldığında vücudunuz ekstra yük katmaktan başka bir işe yaramıyor! Bu nedenle anlamsız kilo alıyorsanız aşırı şeker tüketiminden kaynaklandığını unutmamanızda fayda olacaktır.

Sıkça Grip Olmak

Aşırı şeker tüketimi, insanların bağışıklık sisteminin düşmesine neden oluyor. Yani bağışıklık sisteminde yer alan hücreler şeker tüketiminden dolayı bakterilere saldıramamaktadır. Bilindiği gibi insan vücudu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla savaşmak adına C vitaminine ihtiyaç duyar. C vitamini, kimyasal yapısıyla glikoza benzeyen bir maddedir. Aşırı şeker tüketimi durumunda vücut C vitamini aramak yerine, bağışıklık sistemi grip bakterilerine karşı glikoz baz alır. Bu nedenle sık sık grip veya soğuk algınlığından muzdaripseniz aman dikkat, aşırı şeker tüketiyor olabilirsiniz!

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu