Vücut Sivilceleri Nasıl Geçer?
Sivilce, ciltteki yağ bezlerinin salgılarını kanallara bırakmasından sonra kanalların çeşitli nedenlere bağlı olarak tıkanması sonucunda yağ bazlı salgının cilt tabakaları arasında birikmesidir. Biriken yağ bazlı salgı zamana bağlı olarak mikroorganizmalarla enfekte olur. Vücut sivilceleri günümüzde oldukça sık görülen bir cilt hastalığıdır. Özellikle de ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler, bazı dönemlerde hormon düzeylerinin artmasıyla birlikte de kendisini gösterir. Peki son derece rahatsız bir görüntü yaratan vücut sivilceleri nasıl geçer? Vücutta çıkan sivilceler neyin belirtisi? Merak edenler için işte detaylar…
Vücuttaki sivilceleri tedavi edebilmek için öncelikle oluşumlarına sebebiyet veren faktörleri çok iyi bilmek gerekecektir. Öyle ki sivilce oluşumuna sebebiyet veren en genel nedenler arasında kir, ölü cilt ve de hormonal bozukluklar bulunuyor. Bunun yanı sıra yağ bezlerinin aşırı derecede aktif olması, hormonların dengesiz olması, hormon dalgalanmaları, stres, kötü beslenme ve diyet, ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler ve de hijyen eksikliği de sivilce oluşumuna sebebiyet verecektir. Vücuttaki sivilceler yoğun miktarda ise mutlaka alanında uzman dermataloglardan tedavi alınması gerekecektir. Ancak daha az miktardaki sivilceleri bitkisel yöntemlerde geçirmek de mümkün olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler;
- Cilt temizliği yaparken cilde zarar verecek malzemelerin kullanımından uzak durulmalıdır. Aşırı ovalama ve keseleme cilt bariyerine zarar verir. Bu nedenle günlük temizlik yapılırken mutlaka yumuşak materyallerin tercih edilmesine özen gösterilmesi şarttır.
- Sivilceli cilt temizliğinde tonik kullanımı yapılacaksa alkol oranı yüksek ürünlerden uzak durulması gerekir. Alkol bilindiği gibi cildi yoğun olarak kurutur. Bu da ilerleyen süreç içerisinde yağ kanallarından çok daha fazla yağ salgılanmasına sebebiyet verecektir.
- Sivilcelerin bulunduğu bölgeler ellenmemelidir. Çünkü Propionibacterium acnes ellerin de sorunlu bölgeye temas etmesinden sonra yağ kanalına girer. Böylece sivilceler artacaktır.
- Egzersiz sonrasında mutlaka duş alınmalıdır. Öyle ki egzersiz esnasında terleme, vücut ısısın artması ve de giysilerin tahrişi sonucunda bakteri üretimi için elverişli bir ortam meydana gelir. Bu nedenle spor sonrasında cilt uygun bir şekilde temizlenmelidir.
Sivilce tedavileri bilindiği gibi uzun bir süreç gerektirir. Yani sabırlı olunması şarttır. İyileşmeler ise ortalama 2 aylık bir süreç sonunda başlar. Tam düzelme ise ortama 8 aylık bir süreci kapsayacaktır. Yoğun sivilce üretiminin olduğu vücut yapısına sahip olan kişilerin ise mutlaka uzman hekimlerden destek alarak tedavi süreçlerinin başlatılması önerilmektedir.