Yeme Bozuklukları Erken Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde ne yaygın sorunlardan biri haline gelen yeme bozuklukları birçok kişiyi derinden rahatsız etmektedir. Yeme bozukluğu sorunu vücudumuzu ve hayatımızı sinsice saran bir sorundu. Baş ağrısı ya da diş ağrısı gibi aniden ‘’ben geldim’’ demez. Bu nedenle yeme bozuklukları noktasında bir sorunu anlama ve algılama erken teşhis açısından büyük önem taşımaktadır. Peki yeme bozukluğu belirtileri nelerdir?
Yeme bozukluğu özellikle de son dönemin en popüler rahatsızlıkları arasında yer alır. Kişiyi sadece fiziksen değil hayat kalitesi anlamında da oldukça etkileyen yeme bozuklukları erken teşhis konulması sağlığımız ve tedavi süreci açısından büyük önem taşır. Peki yeme bozukluğu yaşadığımızı nasıl anlarız? İşte yeme bozukluğu erken belirtileri…
Yemek Yedikten Sonra Suçlu Hissetmek
Yeme bozukluğunun başlıca belirtileri arasında suçluluk duygusu yatmaktadır. Bu duygu tedavi edilmediği sürece günden güne içimize yerleşecek ve tüm hayatımıza hükmetmeye başlayacaktır. Yeme bozukluğunda görülen suçlu hissetme durumu yediğimiz en ufak şeyin ardından kendimize küsmemiz anlamına gelir.
Sürekli Yemek Hakkında Düşünmek
Yemekler, lezzetleri, kalorileri, alabileceğimiz kilolar, sanki yemek yersek vücudumuz bir anda çirkinleşecekmiş gibi düşüncelere kapılmak yeme bozukluğu anlamında bizlerin çöküşünü sağlar. Günden güne vücudumuz gibi zihnimiz de hapsolmaya başlayacaktır. Yeme bozukluğunun en sık belirtilerinden birisi de sürekli yemek hakkında düşünmektir.
Yemek Yenilen Sosyal Ortamlardan Kaçmak
Arkadaşlarınızla buluşacağınız ya da iş görüşmeleri yapacağınız alanlarda yemek yeme ihtimalinizi düşündükçe geriliyor musunuz? İşte bu durum da bir yeme bozukluğu belirtisidir. Hayatımızı sosyalleşeceğimiz ortamın seçilmesine kadar etkileyen yeme bozukluğu bizleri asosyal biri haline bile getirebilir.
Aç Olmadığı Halde Yemek Yemek İstemek
Yeme bozukluğu iki farklı şekilde görülebilir. Yeme bozukluğu yaşayan bazı kimseler yemekten kaçarken bazıları da gereğinden fazla yaklaşır. Her iki insan tipi de yeme bozukluğu çekmektedir. Aç olmadığınız anlarda bile canınızı sürekli yemek yemeyi mi istiyor? O halde yeme bozukluğu problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Kendini Bir Süre Kısıtlamak ve Hemen Sonrasında Yeme Atakları Yaşamak
Sürekli ne yiyip ne içeceğinizi düşünüyor, bununla ilgili plan ve program yapıyor, kendinizi kısıtlıyorsanız yeme bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Yeme bozukluğu problemleri sanıldığının aksine sadece vücudumuzu ve fiziki özelliklerimizi etkilemez. Aynı zamanda hem sosyal hayatımızı hem zihnimizi hem de iç organlarımızın sağlığını yakından etkileyebilir. Yeme konusunda kendimizi sürekli olarak kısıtlamak ve yeme atakları geçirmek, sonrasında kusma gibi olaylara sebebiyet vermektedir.
Yeme bozukluğu sorunu önemsenmeyecek ve kendi kendinize atlatılabilecek bir durum değildir. Sizler farkında olmadan ilerleme kaydedebilir ve bu da sağlığınızın çok daha derinden etkilenmesini sağlayabilir. Yeme bozukluğu adına küçükte olsa bir erken belirti gösteriyorsanız, yemekler kabuslarınıza girmeye başlamışsa hızlı bir şekilde profesyonel yardım almayı denemelisiniz.