TeknolojiManşetŞehirde

Ufuk Tarhan: “Cinsiyet eşitsizliğinin en yüksek olduğu alan bilim ve teknoloji”

“Bilim ve teknolojide en büyük sorunumuz toplumsal cinsiyet eşitsizliği”

“Gelecekte bizi bir şey beklemiyor”

D&R’ın düzenlediği söyleşi ve imza gününde sevenleriyle bir araya gelen fütürist – yazar Ufuk Tarhan, “Gelecekte Kadınları Neler Bekliyor” başlıklı söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

ufuk tarhan

Tarhan, “Gelecekte bizi bir şey beklemiyor, önemli olan geleceğin bizden ne beklediği. Bana neden tek kadın fütürist olduğumu soruyorlar. Acı ve dramın yaygın olduğu bir toplumdan, geleceğe olumlu bakabilen kadın ya da erkek bir fütürist çıkması çok zor” dedi.

Türkiye’nin kültür-sanat ve eğlence platformu D&R’ın İstinyePark mağazasında gerçekleştirilen söyleşi ve imza gününde okurlarıyla buluşan ve yeni çıkan kitabı “Yarının İşini Yarına Bırakma”yı imzalayan Ufuk Tarhan, moderatörlüğünü Tuğba Dedeoğlu Demir’in üstlendiği, “Gelecekte Kadınları Neler Bekliyor” başlıklı bir de söyleşi verdi. 

“Bilim ve teknolojide en büyük sorunumuz toplumsal cinsiyet eşitsizliği”

Kendisine yöneltilen cinsiyet eşitliği sorusuna Ufuk Tarhan, “Dünyada kadın ve erkek diye iki tane genetik cinsiyet var. Birbirlerinden çok farklı ve aynı zamanda tamamen de birbirleriyle eşit koşullarda dünyayı ve yaşamı dizayn etmeleri gerekiyor. Ancak bunlardan biri, yaşama ve dünyanın gidişatına neredeyse ihmal edilebilir seviyede etki edebiliyor. Öbürü ise tam tersine her şeyin gidişatını belirliyor. İşte biz, bu noktadaki eşitliği ve adaleti sağlayamadığımız için bugün sorunlarımızı çözemiyoruz, dönüp dolaşıp savaşlara ve krizlere yakalanıyoruz. Bu sorunu çözdüğümüzde zaten her şeyi çözeceğiz ve bunlar insanlığın gündeminde bir daha yer bulmayacak.

Dünya tarihine baktığınızda insanlığın dönüşüm dönemlerinin teknolojide büyük sıçrayış yapılan dönemlere denk geldiğini görebiliriz. Çünkü bilim ve teknolojiyi iyi kullananlar geleceği daha iyi kurarlar. Kadınların özellikle bilim ve teknoloji alanında büyük bir atılım yapması gerekiyor ki tüm bu sorunları çözebilelim. Fakat ne yazık ki bu alandaki toplumsal cinsiyet eşitsizliği genelden de kötü durumda” dedi.

“Neden Türkiye’deki tek kadın fütürist sensin diyorlar!”

ufuk tarhan

Forbes Magazine’in “En Etkili 50 Fütürist Kadın” listesinde yer alan tek Türk kadın fütürist olan Ufuk Tarhan, “Bu alanda neden tek olduğumu soruyorlar. Çünkü bizim toplumumuzda ‘Bizden çıkmaz’ anlayışı hala çok yaygın. Herhangi bir alanda farklı birisi sivrilmeye başladığında hemen onu aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Bu konuyla çok uğraştım ve hala da uğraşıyorum. Ayrıca tüm dünyada olduğu gibi bizim toplumumuzda da acı ve dram çok yaygın. Hatta bizde daha da üst düzeyde. Böyle bir toplumdan, geleceğe olumlu bakmayı amaçlayan bir alan olan fütürizmle ilgilenen insanların çıkması da haliyle daha zor oluyor” diye konuştu. 

Ufuk Tarhan: Gelecek bizden ne bekliyor?

“Aslında ben gelecekte bizi bir şeylerin beklediğine dair düşünceleri sevmiyorum. Gelecek, bir şey beklenecek, statik, oluşmuş bir olgu değil. Geleceği biz oluşturuyoruz.

Asıl soru, geleceğin bizden ne istediği ve bizim geleceğe uyumlu olabilmemiz için neler yapmamız gerektiği.

Geleceğin bizden istediği tek şey şu: Gelecek; ‘Benim değiştiğimi fark et. Ben değişiyorum, hadi sen de değiş. Ve gerçekten değişmek istiyorsan, bana ayak uydurmak için nasıl değiştiğimi algıla ve ayak uydur. Senden en çok beklediğim şey budur’ diyor”.

Ufuk Tarhan Hakkında:

Forbes Magazine’in “En Etkili 50 Fütürist Kadın” listesinde yer alan tek Türk kadını Ufuk Tarhan, İş Fütüristi, Ekonomist, çok satan bir yazar ve M-GEN Dijital Ajans’ın Başkanıdır.

Wikipedia’da Ufuk Tarhan:

Ufuk Tarhan, Fütürizm üzerine yaptığı çalışmalar, sürdürülebilir geleceğe dönük tasarladığı iş modelleri ve uygulamaları ile tanınan bir Fütürist, Ekonomist ve Sivil Toplum Gönüllüsüdür.

Eğitim ve Kariyer
Ufuk Tarhan, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra, 1982’den bu yana bilişim, telekomünikasyon, tarım-hayvancılık, ilaç dağıtım gibi sektörlerde ve çeşitli şirketlerde üst düzey yönetici konumunda çalışmıştır. 2006 yılında M-GEN Gelecek Planlama Merkezini, 2011 yılında ise M-GEN Dijital Ajansı kurmuştur.

2009 yılında Fütüristler Derneği başkanı seçilmiştir. Günümüzde, yüksek istişare kurulu üyesi olarak faaliyet göstermektedir. Aynı yıl, Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP eğitim modelini tasarlayıp uygulamıştır. 2010 yılında, 1967’den bu yana yayınlanan The FUTURIST dergisinin Türkçe hazırlanmasını sağlayarak, Türkiye’ye ilk kez fütürist bir yayın getirmiştir. Aynı yıl, Türkiye’de ilk defa “Tablet Seminer” adı verilen yeni bir seminer modeli uygulamaya başlamıştır. Hasan Aslanoba’dan ilk yatırım alan girişimdir. 1 yıl sonra beklenen gelir modelinin oluşamayacağı planlanarak ortak karar ile sonlandırılmıştır. Tarhan, bugün Türkiye’deki ilk ve hala tek kadın Fütürist Keynote konuşmacıdır. Ayrıca, Türkiye’de her yıl 1 Mart tarihinde düzenlenen Gelecek Günü’nün yaratıcısı ve tasarımcısıdır.

Ufuk Tarhan, dünyanın en etkili 100 kadın fütüristi arasında yer almaktadır.

Uluslararası Etkinlikler
2008 yılında düzenlenen “Türkiye´nin ilk Fütüristler Zirvesi” ‘nin yaratıcısı ve açılış konuşmacısı (Evrensel ölçekte gelecek tasarımı yapan, Venüs Projesi´nin kurucusu Jacque Fresco´nun katılımı ile)
2009 yılında Dünya Fütüristler Birliği (World Future Society) Konferansında konuşma yapan ilk Türk Kadın oldu.
2015’te Dünya Fütüristler Birliği – World Future Society Konferansında Millennium Project Panelinde Türkiye’yi temsil etti.
Ödüller
2002 yılında Dünya Gazetesi tarafından Bilişim Sektörünün En Başarılı İş Kadını seçildi.

Üyelikler
Fütüristler Derneği Yüksek Danışma Kurulu üyesi.
KADİGER Türkiye Kadın Girişimciler Derneği 2015-2017 Yönetim Kurulu Üyesi (Yedek)

Eserleri
Düşlediğin Gelecek (2006)
Kişisel Gelecek Planlaması (Verne Wheelwright ile) (2008)
‘to do! – not to do!’ (2009) (Dünyanın ilk-tek-en kısa; kişisel arıtım&yalıtım kitapçığı)
T-İnsan (2017)

Projeleri
2006’da Türkiye’nin ilk fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezini kurmuştur.
2009´da Türkiye´de bir ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP eğitim modelini tasarladı, uygulamaya geçirdi.
2009´da Türkiye´nin ilk Futurizm Okulu´nu gerçekleştirdi
2009’da Futurist Shuffle 11 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. toplantılarını başlattı
2011’de M-GEN Dijital Ajansı Kurdu
2012’de Türkiye’nin ilk “Gelecek Günü – Future Day” fikrini ortaya attı.
2013’te Türkiye’nin ilk “Gelecek Günü – Future Day” etkinliğini her yıl 1 Mart tarihinde kutlanmak üzere başlattı ve kürasyonunu yaptı.

Erkan Güzel fotoğrafı

Erkan Güzel

Ankara Üniversitesi D.T.C.F Sinoloji bölümünden mezun oldu. Shanghai Fudan Üniversitesinde tamamladığı yüksek lisansının ardından uzun yıllar yurtiçinde ve yurtdışında yerel ve global markalar için pazarlama bölümlerinde görevler üstlendi.Estetica Dergisi, hairist.com.tr ve Güzelliğin Peşinde Gazetesi ile güzelliğin peşinde.Ortaokul yıllarından bu yana sevdiği yayıncılığa 'iyilik güzelliktir' sloganıyla devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu