Güçlü Saçlar için 10 Faydalı Besin
Saç üreten saç folikülleri bir organdır. Saçımız oluşmak, uzamak ve güçlenmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve oksijeni kandan alır.
Saçımızın sağlık yapısında ailesel mirasım, sağlık öyküm, bakım alışkanlıklarım kadar “doğru beslenme” alışkanlıklarının da önemli rolü vardır.
Normal koşullarda, proteinden ve liften zengin, çiğ sebze ve meyve içeren çok yönlü bir diyet sağlıklı saçlar için ihtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olur. Ancak saçlarımızın sağlıklı olması için öne çıkan bazı “süper besinler” vardır.
Yeterli ve sağlıklı besin alınmadığı dönemlerde, saç dökülmesi artabilir, saç daha kırılgan, kuru, mat ve cansız bir yapıya bürünür.
1. Hayvansal Proteinler: Kırmızı Et, Tavuk /Hindi Eti, Balık
Saçlarımız temelde bir protein yapısıdır. Kökten oluşurken kaliteli ve dirençli oluşması, saçın nemini tutabilmesi için protein bakımından zengin beslenmek gerekir. Özellikle hayvansal proteinler saçın temel yapı taşı olan aminoasitlerden zengindir. Bunların arasında da kırmızı et saç oksijen taşıyan demir ve B12 den zengindir. Saçın güçlü olabilmesi için hayvansal protein 1. sıradadır.
2. Deniz Ürünleri / Yağlı Balıklar ve Somon
Balık, midye ve karides gibi balık ürünleri de çinko ve faydalı yağ asitleri Omega 3/6 bakımından zengin olduğundan saç için faydalıdır. Balıklar saçımızın daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Özellikle Somon omega-3 yağ asitlerinden çok zengindir.
3. Yumurta: Süper besin
Saç sağlığı için en temel besin olan, proteinden zengin Yumurta saçı daha güçlü hale getirmeye yardımcı bir süper besindir. Sarısında bulunan biotin, saç büyümesini destekler. Aynı zamanda, A, D, E, K vitamini, lesitin ve folat kaynağıdır. Yumurta beyazı, saçlar için gerekli selenyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor içerir. Yumurtada, saçlara faydalı olan demir, bakır ve çinko da vardır. Saça faydası çok yönlü olan bir B vitamini kompleksidir.
4. Bitkisel Proteinler: Kuru Baklagiller ve bol yıldızlı Mercimek
Özellikle vegan ve vejetaryan beslenen kişilerde saç için en çok fayda sağlayan besinler Bitkisel Proteinlerdir. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, ceviz, fındık ve badem gibi sert kabuklu yemişler, bulgur ve kinoa gibi tam tahıllar en iyi bitkisel protein kaynaklarıdır.
“Protein, demir, çinko ve biyotin ve folit asit zengini MERCİMEK , cilt ve saç derisinde kırmızı kan hücrelerinin yapımını artırarak saçın oksijene doymasını sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde yeni saç oluşumunu hızlandırıyor.
5. Kuruyemişler: Ceviz, Kaju, Kabak Çekirdeği
Kuruyemişlerin çoğunluğu E vitamini, esansiyel yağ asitleri, sülfür, selenyum ve çinkodan zengindir. Saçların doğal parlaklık kazanmasında ve canlanmasında etkilidir.
• Kaju, içerdiği yüksek biyotin ile saçın sağlıklı uzamasını sağlıyor.
• Ceviz içerdiği elastin sayesinde saç kırılmalarını engelliyor.
• Kabak Çekirdeği içerdiği protein, çinko, demir ve yağ asitleri ile özellikle erkerklerde görülen genetik saç kaybını geciktiriyor.
6. Süt, Ayran, Yoğurt, Kefir
Tüm bu besinler D vitamini yönünden zengindir. Düşük vitamin D düzeylerinin saç derisi sorunlarını ve saç dökülmesini artırdığı yönünde çalışmalar var. D vitamini yeni saç kökleri oluşmasına yardımcı oluyor.
Özellikle Yoğurt B5 vitamini (pantotenik asit) içeriyor. Bu vitamin saçın zayıflamasını ve matlaşmasını önlüyor.
7. Çiğ Sebze ve Meyveler
Meyveler bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, yıpranmış saçları korur ve güçlendirir.
C vitaminini zengini meyveler: Portakal, mandalina, greyfurt, çilek ve karpuz.
C vitaminini zengini sebzeler: Kırmızı ve yeşil biber, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak
8. Ispanak
Yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde özellikle Ispanak A vitamini, beta karoten, demir, folik asit ve C vitamini içeriyor. Demir, saç gelişimi için altın mineraldir. Demir eksikliği bulunan kişilerde saçlar incelir ve dökülür.
9. Pazı
Kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve C Vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kemikleri güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında saçların canlı görünmesi ve güçlenmesin de rol oynar.
10. Çörek Otu:
İçerisinde bulundurduğu A, B, C ve E vitaminleri sayesinde saç köklerini güçlendirmede ve beslemede oldukça etkilidir. Çörek otu ve yağının saç beyazlamasını önlemede ve geciktirmede olumlu etkileri bulunmaktadır.
Bir besin olarak tanımlamasak da saçın temelinde SU tüketimi de çok önemlidir!
Saçımızın %10-15’i sudur. Mevsimlerin, ısı ve kimyasal işlemlerin etkisi ile saçımızın içinde bulunan su zamanla azalır. Saçın nemi azaldıkça saç kopmaya ve yıpranmaya daha açık olur. Saçımızın esneyebilmesi ve nemli kalabilmesi için gün içinde bol su tüketilmelidir.
İçindekiler
- 1 1. Hayvansal Proteinler: Kırmızı Et, Tavuk /Hindi Eti, Balık
- 2 2. Deniz Ürünleri / Yağlı Balıklar ve Somon
- 3 3. Yumurta: Süper besin
- 4 4. Bitkisel Proteinler: Kuru Baklagiller ve bol yıldızlı Mercimek
- 5 5. Kuruyemişler: Ceviz, Kaju, Kabak Çekirdeği
- 6 6. Süt, Ayran, Yoğurt, Kefir
- 7 7. Çiğ Sebze ve Meyveler
- 8 8. Ispanak
- 9 9. Pazı
- 10 10. Çörek Otu: