Yapılan resmi açıklama ile Eris varyantı ülkemize ne yazık ki giriş yaptı. Sorularımızın cevaplarını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Özdemir’den aldık.
Virüsün Sürekli Değişimi
COVID-19, yaklaşık dört yıldır dünya genelinde etkisini sürdürüyor ve bu süre zarfında virüsün yapısında çeşitli mutasyonlar meydana geldi. Bu mutasyonlar, yeni varyantların ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle Omicron varyantı, dünyada en sık görülen tip olarak dikkat çekiyor ve sürekli olarak mutasyona uğruyor.
Eris Varyantı: İzlenmesi Gereken Bir Varyant
Eris (EG.5) varyantı, son zamanlarda Amerika ve Avrupa’da bildirilen olgularda artış gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu varyantı “izlenmesi gereken bir varyant” olarak kabul etti. Ancak Eris varyantının COVID-19 hastalığını daha ağır bir şekilde geçirdiğine dair kesin veriler henüz elimizde bulunmuyor.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı açıklamalarında bugün itibari ile bu iki yeni varyant içerisinden Eris varyantının yurtdışı temaslı 9 hastada tespit edildiği bildirilmiştir. Son zamanlarda yapılan test sayısının düşük olması da göz önüne alındığında yeni varyantlarla enfekte hastaların tespit edilenden daha fazla olduğu düşünülebilir.
Pirola Varyantı: Yeni Bir Alt Tür
Sonbaharın gelmesiyle birlikte “Pirola” olarak adlandırılan yeni bir varyant ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, Pirola varyantının şu ana kadar 6 ülkede saptandığını bildirdi. Ancak Pirola varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı ve hastalığı daha ağır geçirip geçirmediği hala net değil.
Pirola Varyantı ve Aşılar
Pirola varyantının hastalığı daha ağır geçiren kişilerde etkisi, diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olup olmadığı ve aşı bağışıklığına karşı direnç gösterip göstermediği konularında elimizde net veriler bulunmuyor. Ancak aşı üreticileri, aşıların Pirola varyantına karşı da etkili olduğunu belirtiyor.
Bulaşıcılık ve Mutasyonlar
Virüsün mutasyonları, daha hızlı yayılma potansiyeli taşıyabileceği endişesine neden oluyor. Ancak şu ana kadar Pirola ve Eris varyantlarının daha hızlı yayıldığına dair net veriler bulunmuyor. Bu nedenle bu konu üzerindeki araştırmalar ve takip önemli.
Her iki varyant ile ilgili elimizdeki bilgiler boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş ve kas ağrısı gibi klasik solunum yolu enfeksiyonu bulgularına benzer semptomlara neden olduklarını ve hastalığın seyrinin endişe duyulacak kadar kötü seyirli olmadığını göstermektedir. Sonbaharın başlaması ve okulların açılmasıyla birlikte COVİD-19 vakalarında artışlar yaşanması bekleniyor. Bu nedenle hijyen kurallarına uyum, kapalı alanlarda maske kullanımı ve aşılar, hastalıktan korunmada önemli faktörler olarak devam etmektedir. Özellikle ileri yaş ve ek hastalığı olan bireylerin bu önlemlere dikkat etmeleri ve aşılarını yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.
Son yazılarımızı incelemek ister misiniz?😍👇
- Yves Rocher’den Saçlarınıza Etkin ve Güçlü Bitkisel Formüller ile Yenilik!
- Uzman Trikologlardan Profesyonel Bakım: Akademi Saç Terapi ile Kişiye Özel Çözümler
- Comeup’tan yazın vazgeçilmezi konforlu şortlar
- Yazın Parıldayan Üçlüsü Golden Rose’da!
- Cafe Crown’dan İlk ve Tek: Tahinli Kahve
İçindekiler
- 1 Yapılan resmi açıklama ile Eris varyantı ülkemize ne yazık ki giriş yaptı. Sorularımızın cevaplarını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Özdemir’den aldık.
- 2 Virüsün Sürekli Değişimi
- 3 Eris Varyantı: İzlenmesi Gereken Bir Varyant
- 4 Pirola Varyantı: Yeni Bir Alt Tür
- 5 Pirola Varyantı ve Aşılar
- 6 Bulaşıcılık ve Mutasyonlar