Midemiz bize neler söylüyor? Midenizin kaç bardak su genişliğinde olduğunu hiç düşündünüz mü?
Su miktarınızı bulmanız yemek yeme ve tokluk hissinizin keşfinde size çok yardımcı olacaktır. Bir çok insan yemek yerken televizyon izlemekten ya da telefonda vakit geçirmekten keyif alır. Ancak bu keyif bizi sağlıklı bir yemekten uzaklaştırıyor. Bu tarz dikkat dağıtıcılar varken yemek yerseniz, davranışsal olarak yemiş olursunuz, fakat zihninizin bedeninizi terk ettiği bir sosiyasyon benzeri bir durum yaratmış olursunuz.
Zihin yemekle meşgul olmak yerine başka bir aktiviteye dikkatini verir.
Böyle bir durumda tıka basa doymadan tokluk hissinizin ortaya çıkması mümkün değildir. Aynı durum sağlıksız diet yapan kişiler için de söz konusudur. Sağlıklı sürdürülebilir diyetlerde ise durum böyle olmaz. Şimdi bebekleri düşünelim. Bebeğiniz doyduğunda yediği ne kadar lezzetli olursa olsun fazladan bir kaşık daha yemez. Ya çıkartır ya da eliyle kaşığı iter. Aslında bizlerin doğuştan gelen açlık ve tokluk sezgileri vardır. Ancak sezgiler duygu ve düşüncelere yerini bırakınca durum bu hale dönüştü.
Gelelim midemiz, su ve tokluk hissi arasındaki bağlantıya gelecek olursak önce şu sorunun cevabını vermek gerekir:
Su yükleme testi adı verilen spesifik bir su içme aktivitesi nedir?
Su içme genelde toklukla bağlantılı olan mide şişmesi hissini anlamaya yardımcı olabilir. Bu hem sağlıklı hem de sindirim sistemi bozuklukları yaşayan insanlarda sıklık algısının geçerli bir belirteci olarak görülür. Şöyle ki; toklukla bağlantılı fiziksel duyumları algılama alıştırması yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu aktivitenin amacı bedeninizi kandırmak DEĞİL tokluk hissinizle bağlantı kurmayı sağlamaktır. Ayrıca bedeniniz bu duruma kanmayacak kadar akıllıdır. Fazla miktar su içildiğinde bedeniniz onu kandırmaya çalıştığınızı anlayacaktır ve beslenmeye ihtiyaç duyduğunun sinyallerini verecektir. Özetlemek gerekirse, test size tokluk hissi yaratmak değil aksine tokluk sezgilerinizi tekrardan kazandırmayı öğretmektedir.
Hafif bir açlık varken örneğin ara öğün saatinizde bu egzersizi iki- dört bardak oda sıcaklığında bekletilmiş su ve dikkat dağıtıcı etkenlerden uzakta 5 dakikalık bir zaman diliminde uygulayabilirsiniz.
Hazır olduğunuzda su içmeye başlayın, aceleye ya da hızlı bir şekilde suyu içmenize gerek yoktur.
1-Suyu yutmanın ve boğazınızdan geçen suyun fiziksel duyumunu fark edin.
2-Tokluk sinyallerini hissetmeden su içmeyi bırakmayın.
Tokluk duyumlarını fark ettiğinizde aşağıdaki soruları cevaplayın.
Sorular:
1-Yaklaşık ne kadar su bardağı su içtiniz?
2-Suyu yutmanın ve boğazınızdan geçip midenize inen suyun duyumunu tanımlayınız.
3-Bu duyumlar yemek yerken ortaya çıkan tokluk hissiyle nasıl benzer veya farklı özelliklere sahiptir?
Not:
Toklukla bağlantılı olan fiziksel duyumları daha iyi anlayabilmek için su içme aktivitesini gerekli olduğu kadar tekrarlayın.
Birinci bardak suyu içtikten sonra ohh susamışım dediniz. İkinci bardağı da rahatça içtiniz. Üçüncü bardağı bir kaç yudumda içtiniz. Dördüncü bardakta ise üç yudumda ancak bekleyerek içtiniz ve midenizde asit oluştu. Midenizde şişkinlik ve sonunda tokluk hissini hissettiniz. Beşinci bardakta ise içemeyecek düzeydesiniz ve o son bardağı içerseniz çatlayacak durumdasınız. Bu durumda sizin midenizin genişliği dört bardaklıktır şayet rahat bir tokluk hissediyorsanız yemek yerken üçüncü bardaktaki hisse ulaştığınız an da yemek yemeyi bırakmalısınız.
Tabağınızda yemeğiniz olsa bile devam etmemelisiniz. Böylelikle sağlıklı beslenmeyle hayatınıza midenizi de küçülterek devam edebilirsiniz.