2024’e daha bilinçli bir tüketici olarak girmenin 10 sırrı
Bir yılı daha kapatırken sizin ilk duygunuz ne oluyor bimiyorum ama ben yavaştan bir muhasebeye başlıyorum.
Geçtiğimiz yıl nasıl geçti, yaptığım şeyleri düşününce şimdi olsam neyi farklı yapardım diye bir değerlendirme yapıyorum.
Bu yıl daha sürdürülebilir bir yaşam konusunda kendini değerlendirip yeni yıla daha iyi bilinçli bir tüketici olarak girmeye hazır olanlarınız varsa hadi 10 maddede bunu nasıl yapabilirsiniz beraber bakalım.
1. Alışveriş yapmadan önce buzdolabını kontrol edin.
Gıda israfı gerçekten daha çok dikkat etmemiz gereken bir konu. Gıdanın su ile ilişkisi de malum. Gıdayı israf etmek, git gide azalan suyu da israf etmek demek. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri alışverişe ezbere listelerle çıkmamak. Önce bir kontrol yaparak evde ne var, neleri ısrarla (yenmediği halde) alıyorsunuz bakmak. Gelecek haftanızı gözden geçirip hangi günlerde / öğünlerde evde olacaksınız, misafir olacak mı bunları da dikkate almak ve buzdolabında yumuşamaya yüz tutmuş sebze, meyveleri zamanca öne alarak tüketmek.
2. Su şişenizi taşıyın.
Pet şişe kullanmak hem çevreye zarar hem de sağlınıza. Genellikle dışarıdan aldığımız pet şişeler uzun süre güneşe maruz kalarak suya da plastik bileşenlerini suya salıyorlar.
Elimizden geldiğince suyumuzu yanımızda taşımak, gittiğimiz yerlerde doldurmayı talep etmek (bunu başta yapmak zor gelebilir ama yapa yapa alışacak ve doğal gelmeye başlayacak) önemli bir değişim.
3. E- postalarınızı temizleyin
Hale sürdürülebilir yaşamla benim aldığım e-postaların ilgisi ne diyorsanız hemen açıklıyorum. E-postalarımız büyük serverlarda saklanıyor. Tek başına bir e-postanın yükü çok az olsa da okunmamış ya da okunmuş ve işinize yaramayan onlarca (belki yüzlerce hatta binlerce) e-postanızı sizin gibi milyonlarca insanla çarptığımızda etkisi büyüyor. Reklam epostaları ayrıca sizi ihtiyacınız olmayan şeyleri almaya itiyor. Bir yeni yıl temizliği olarak iyi gelebilir.
4. Camlarını ayırarak cam kumbarasına atın.
Geri dönüşüm konusunda hala alacak yolumuz var. Geri dönüşüm koca bir konu ve ne yazık doğru da bilinmeyen çok alt başlığı var. Ancak cam ve metal geri dönüşümü en verimli geri dönüşüm alanları. Özellikle de size yakın bir cam toplama kumbarası varsa (yoksa da belediyenizden talep edebilirsiniz) en azından camlarınızı diğer çöplerinizden ayırarak geri dönüşüme atabilirsiniz.
5. Dışarıda kahve içerken kahvenizi fincana isteyin.
Sırada özel bir madde var. Ben kısaca #kahvemtermosta diyorum. Instagram’da sayfasına da bakabilirsiniz. Bugün 40’a yakın ilde 400’ü aşkın mekanda desteklenen bu harekette amaç tek kullanımlık karton bardakları engellemek.
Çünkü bu bardakların içi plastik kaplı oldukları için geri dönüşmüyor direkt çöp oluyorlar.
Termos taşımak zor geliyor ya da zaten al götür şeklinde içmek yerine mekanda oturup kahve içiyorsanız kahvenizi fincana / kupaya isteyebilirsiniz.
Bu maddede bir minik ek önerim var. Kahvenizin yanına okuyacak bir şey arıyorsanız Sadeleşerek Özgürleş isimli kitabımı da yeni yılda okuma listeniz için öneririm.
6. Alışverişlerde bez torbanızı kullanın
Alışverişlerde naylon torba yasaklanmadı ancak paralı hale geldi malum, ancak ücreti olan 25 kr artık kimseyi rahatsız etmeyen bir ücret. Ancak naylon poşet kullanmanın çevresel etkisi geçmedi. Streç filmler ve naylon poşetler de geri dönüşmeyenler kategorisinde. Bu yüzden siz siz olun bir bez çantayı katlayıp çantanıza atın. Bazı alışverişlerde (eczane mesela) lazım olsun olmasın poşet kullanılıyor. Bez çantanız yoksa bile bu anlarda hayır istemiyorum diyip aldıklarınızı çantaya atmak bile fark yaratır.
7. Prizde boşta fiş bırakmayın.
Yine tek bir tane olarak baktığımızda etkisi küçük ancak her evdeki birçok prizle nüfusu çarptığımızda çok büyük bir etkisi olan bir alışkanlık daha.
8. Etiket okumayı öğrenin.
Bu yıl etiket okumak hem gıda hem de kozmetik ve temizlik ürünlerinde sizin için bir alışkanlık olsun. İçinde ne var, hayvanlar üzerinde deney yapılıyor mu, sentetik koruyucular var mı gibi kontrollerinizi yaparak sağlığınızı koruyun.
9. Bir kütüphaneye üye olun.
Bu da kişisel favorim. Biraz buruğum aslında bizim mahalle kütüphanemiz ne yazık ki kapanıyor bir süreliğine. Ancak yakınlarda başka bir kütüphane buldum bile. Doğrusu Türkiye’de 70.000 kişiye bir tane kütüphane düştüğünü öğrenince biraz üzüldüm. Okulların %60’nda bir okul kütüphanesi yokmuş. Kütüphaneler sadece kitap ödünç alınan yerler değil. Aynı zamanda bir de yerel topluluk noktaları. Bu yüzden onlara sahip çıkmak gerektiğine inanıyorum.
10. Yeni bir şey alacağınız zaman 2. El piyasasını da kontrol edin.
2. El de yine alışkanlık oturtmak gereken bir alan. Bazılarımız kıyafet ya da çanta gibi aksesuarlar için daha çok kullanıyor olabilir ancak birçok alandaki üründe 2. El tercih etmek döngüsel ekonomi dediğimiz hayale bizi daha çok yaklaştırıyor. Döngüsel ekonomi ne mi? Şu anda olduğu gibi al – kullan- at yerine tüm ürünlerin tamirle, bağışlarla, 2. El satışlarla yaşam ömrünün uzadığı ekonomi tipi.
Tekrar görüşene dek kendinize iyi bakın.
İçindekiler
- 1 Geçtiğimiz yıl nasıl geçti, yaptığım şeyleri düşününce şimdi olsam neyi farklı yapardım diye bir değerlendirme yapıyorum.
- 1.1 1. Alışveriş yapmadan önce buzdolabını kontrol edin.
- 1.2 2. Su şişenizi taşıyın.
- 1.3 3. E- postalarınızı temizleyin
- 1.4 4. Camlarını ayırarak cam kumbarasına atın.
- 1.5 5. Dışarıda kahve içerken kahvenizi fincana isteyin.
- 1.6 6. Alışverişlerde bez torbanızı kullanın
- 1.7 7. Prizde boşta fiş bırakmayın.
- 1.8 8. Etiket okumayı öğrenin.
- 1.9 9. Bir kütüphaneye üye olun.
- 1.10 10. Yeni bir şey alacağınız zaman 2. El piyasasını da kontrol edin.